Prva NASINA raketa iz Avstralije

rocket launch, spacex, lift-off
Foto: SpaceX-Imagery iz Pixabay

NASA je prvič izstrelila raketo iz tujega komercialnega izstrelišča. Avstralija je počaščena in pripravljena na prihodnje misije.

Na severu Avstralije stoji novozgrajeno izstrelišče Arnhem Space Centre. Daleč od bleščečih Sidneya in Melbourna je Arnhemsko izstrelišče pomemben korak v avstralskem vesoljskem programu. Kot ostale premožnejše države tudi Avstralija skuša povečati svoj vpliv izven Zemlje, hkrati pa omejiti moč Kitajske in Rusije.

NASA je šla na drugo stran sveta

Pred kratkim je vesoljski center Arnhem gostil NASO, ki je z njega izstrelila prvo od treh raket. To je prva NASINA izstrelitev na tujem komercialnem vesoljskem vzletišču. Hkrati je tudi prva vesoljska misija z avstralskih tal v zadnjih 25 letih. Prednost Arnhem Space Centre je njegova lokacija. Stoji blizu ekvatorja, kar olajša izstrelitev vesoljskih plovil.

zemljevid

Nova odkritja o Alfa Kentavri

Misija bo omogočila opazovati pojave, ki so vidni le z južne hemisfere. Natančneje, cilj je raziskati vpliv svetlobe zvezde na poseljivost oziroma gostoljubnost planetov. NASA je izstrelila prvo izmed treh takšnih raket in že dobila nekaj podatkov v obliki X-ray posnetkov. Znanstveniki verjamejo, da bodo prinesli nove uvide v naš najbližji binarni zvezdni sistem Alfa Kentavro.

osončje Alfa Kentavra
Ilustracija binarnega sistema Alfa Kentavra s Soncem v daljvi. Foto: on ESO

Še aboridžini podpirajo

Guvernerka (ali po avstralsko chief minister) avstralskega Severnega ozemlja (Northern Territory) Natasha Fyles je izstrelitev pozdravila in povedala, da je to trenutek velike časti za Avstralijo. Dodala je še, da so blagoslov za vzlet dali tudi tradicionalni lastniki ozemlja, kjer stoji Arnhem Space Centre – aboridžini.

Nasa launches rocket from northern Australia

VIRBBC
Prejšnji članekKaj so vzajemni skladi?
Naslednji članekSRNA: Nova aplikacija za nadzor prostoživečih živali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.