Startup bi lahko redefiniral nuklearne elektrarne – in jih rešil pred zatonom!

nuclear power, energy, current
Foto: distelAPPArath iz Pixabay

Ena jedrska elektrarna lahko proizvede dovolj električne energije za napajanje 6 milijonov domov. Problem pa predstavlja njena izgradnja, ki je zahteven in izredno drag projekt. Zato se z gradnjo številnih jedrskih elektrarn zamuja, nekatere pa celo ostanejo nedokončane.

Pri ameriškem startup podjetju Last Energy so razmišljali drugače: »Kaj če jedrska elektrarna ne bi napajala milijonov gospodinjstev, temveč zgolj posamezno tovarno?«. Projekt naenkrat postane precej bolj izvedljiv in ideja morda rešitev jedrskih elektrarn.

Ameriški startup bi redefiniral nuklearke

Za napajanje posamezne tovarne bi zadoščala precej manjša, posledično cenejša, elektrarna. Ideja podjetja temelji na standardizaciji in modularizaciji jedrskih elektrarn, česar se do sedaj ni lotil še nihče. S tem bi skrajšali čas in stroške njihove izgradnje. Osnova je 20-megavatni tlačnovodni reaktor, vse komponente elektrarne pa so zasnovane tako, da jih je mogoče spraviti v standardni kontejner. Tako lahko elektrarno postavijo praktično kjerkoli na svetu.

Celotna izgradnja na mestu, kjer bo tovarna potrebovala elektriko, traja le tri mesece. Pri podjetju so se odločili za jekleno ogrodje, čeprav je beton cenejši. Vse z namenom, da je na samem prizorišču potrebnih čim manj specializiranih delavcev in je gradnja hitrejša. Če ena elektrarna ne bi zadoščala, bi jih preprosto postavili več, eno poleg druge. Življenjska doba teh standardiziranih elektrarn je približno 40 let. Vsakih šest let je potrebno zamenjati reaktorski modul, da elektrarna dobi novo gorivo. Kako naj bi izgledala gradnja, si lahko ogledaš na posnetku:

Last Energy Demonstration Model

Podjetja bi si s tovrstnimi elektrarnami zagotovile stabilen vir električne energije po fiksni ceni. Glede na negotovo energetsko situacijo v Evropi je to toliko bolj aktualno. Podjetja avtomobilske, kemijske, papirne in steklarske industrije so že izkazale veliko zanimanje. Prvo elektrarno naj bi postavili leta 2025, po tem pri Last Energy pričakujejo veliko širitev njihovega produkta.

VIRTomorrow's Build
Prejšnji članekOcena filma: Ghosted
Naslednji članekKako dobro poznate Suho krajino?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.