Tega sadja pes ne sme jesti!

B-A-N-A-N-A-S!
Foto: Karsten Winegeart iz Unsplash

Psi so mesojede živali, tako kot njihovi predniki, volkovi. A če si lastnik psa, dobro veš, kako se je tvoj ljubljenček pripravljen potruditi celo za nekatera dokaj nenavadna živila. Nekateri kosmatinci obožujejo krompirjevo omleto, biskvit, ali jogurt. Številnim tekneta celo sadje in zelenjava.

A pozor: človeška in pasja prehrana se razlikujeta! Številna živila, ki so zate lahko celo zdrava, bodo tvojemu ljubljenčku škodila. Poglej si, katerega sadja pes ne sme zaužiti!

Ali lahko pes je grozdje?

Grozdje in rozine so za pse škodljivi (čeprav bi se večina psov z veseljem posladkala z njimi). Grozdje vsebuje pečke, ki so lahko neprebavljive ali pa se pretvorijo v amigdalin. Amigdalin je predhodnik cianida. Dolgoročno uživanje grozdja zato pri psih povzroči poškodbo ledvic.

Basque sheepherd dog smelling some grapes
Foto: Irantzu_Arbaizagoitia iz iStock

Češnje, jih pes lahko je?

Češnje so za pse zelo nevarne! Rastlina in seme sta za psa tako strupena, da povzročata težave že pri dihanju in lahko povzročita celo smrt. Češnjeva drevesa in semena namreč vsebujejo cianid. Češnjeva pulpa sicer ni strupena in bi jo psu lahko ponudil, vendar moraš biti pri tem zelo previden (da res ne vsebuje pečk) in ne smeš pretiravati s količino.

cherry, sweet cherry, fruit
Foto: WolfBlur iz Pixabay

So jabolka nevarna za pse?

Jabolko je zelo pogosto sadje in morda se je že znašlo na jedilniku tvojega psa. Če si odstranil vse pečke, ni s tem nič narobe. Tudi te namreč vsebujejo cianid in lahko povzročijo resne težave z dihanjem ali celo smrt tvojega kosmatinca.

little cute puppy gnaws a big apple on a green lawn. High quality photo
Foto: Valeriy Volkonskiy iz iStock

Avokado in pes

Kljub slavi in priljubljenosti, ki jo je sadež doživel pred leti v prehrani ljudi, ni primeren za štirinožne prijatelje. Avokado je za pse neprebavljiv, poleg tega pa vsebuje veliko persina. Snov je strupena za številne živali: ptice, mačke, konje in pse. Persin se ne nahaja le v koščici, temveč tudi v avokadovih listih in v plodu.

avocado, avocados, food
Foto: FoodieFactor iz Pixabay

Marelice in slive

Sam sadež za pse ni nujno tako nevaren, če odstraniš koščico in seveda vse liste. Kljub temu se marelicam in slivam raje izogibaj, predvsem če je tvoj kuža bolj občutljiv in ima pogoste želodčne težave. Konec koncev je že ponudba specializiranih pasjih priboljškov dovolj široka, da res ni treba tvegati.

Pri številnih sadežih moraš biti torej pozoren predvsem na pečke in koščice. Več o sadežih, ki jih psi lahko uživajo (in so celo dobrodošli v njihovi prehrani), izveš na spodnjem posnetku:

Top 7 Highly NUTRITIOUS Fruits for your dog or puppy growth. || Monkoodog
VIRInfoAnimales
Prejšnji članekEn odstotek ljudi trpi za tem pojavom: Ste med njimi?
Naslednji članekZgodba o superprevodniku LK-99

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.