Temperature bodo še bolj ekstremne, razkriva študija

Thermometer Sun 40 Degres. Hot summer day. High Summer temperatures
Foto: batuhan toker iz iStock

Da se naše ozračje segreva, ni sveža novica. Spremembe v ozračju, ki močno vlivajo na vremenske razmere v vseh delih sveta, že nekaj časa niso več spregledane. S tem se je ukvarjala tudi nova študija, ki je analizirala temperature, zabeležene v zadnjih 60 letih v severozahodni Evropi. Ugotovitve so pokazale, da je najvišja poletna temperatura naraščala dvakrat hitreje od najvišje temperature povprečnih poletnih dni.

Raziskava o vplivih segravanja

Nova raziskava, ki jo je vodila Univerza v Oxfordu, je pokazala, da podnebne spremembe povzročajo, da se najbolj vroči dnevi v severozahodni Evropi segrejejo dvakrat hitreje kot povprečni poletni dnevi. Razlika v trendih je najbolj izrazita v Angliji, Walesu in Severni Franciji. Podnebni modeli sicer dobro napovedujejo rast povprečnih temperatur, vendar močno podcenjujejo rast temperatur na najbolj vroče dni.

Heat wave of extreme sun and sky background. Hot weather with global warming concept. Temperature of Summer season.
Foto: Lemon_tm iz iStock

Po besedah vodilnega raziskovalca gre iz podatkov, pridobljenih v novi študiji, sklepati, da bodo ekstremni vročinski dogodki vse pogostejši. Dr. Matthewa Patterson je dejal: »Te ugotovitve poudarjajo dejstvo, da Združeno kraljestvo in sosednje države že doživljajo posledice podnebnih sprememb in da lanski vročinski val ni bil naključje. Oblikovalci politik morajo nujno prilagoditi svojo infrastrukturo in zdravstvene sisteme, da bodo kos vplivom višjih temperatur.«

Študija je nastala na podlagi spremljanja temperaturnih podatkov zadnjih 60 let (1960-2021).Heat Temperature - Thermometer, Warm Sun And Dry Soil - Extreme Climate - contain 3d Rendering

Foto: RomoloTavani iz iStock

Španija je peč Evrope

Čeprav se je najvišja zabeležena temperatura med leti spreminjala, je splošni trend jasno pokazal, da so se najbolj vroči dnevi v severozahodni Evropi segrevali dvakrat hitreje kot povprečni poletni dnevi.

Za Anglijo in Wales se je povprečni poletni dan povečal za približno 0,26 °C na desetletje, medtem ko se je najbolj vroč dan povečal za približno 0,58 °C na desetletje. Vendar hitrejšega segrevanja v najbolj vročih dneh drugje na severni polobli v tolikšni meri k sreči niso opazili.

Razlog za to hitrejše segrevanje najbolj vročih dni glede na povprečne poletne dni še ni pojasnjen. Po besedah ​​dr. Pattersona je to morda posledica najbolj vročih poletnih dni v severozahodni Evropi, ki so pogosto povezani z vročim zrakom, ki prihaja iz Španije na sever. Ker se po do sedaj znanih podatkih Španija segreva hitreje kot severozahodna Evropa, to pomeni, da je zrak, ki prihaja iz te regije, vedno bolj ekstremen glede na zunanji zrak v severozahodni Evropi. Najbolj vroče dni v letu 2022 je povzročil prav oblak vročega zraka, ki je prišel iznad Španije. Vendar so za potrditev tega potrebne nadaljnje raziskave.

Dr. Patterson je dodal: »Razumevanje stopnje segrevanja v najbolj vročih dneh bo pomembno, če želimo izboljšati simulacijo podnebnih modelov ekstremnih dogodkov in narediti natančne napovedi o prihodnji intenzivnosti takih dogodkov. Če naši modeli podcenjujejo dvig ekstremnih temperatur v prihodnjih desetletjih, bomo podcenjevali vplive, ki jih bo to imelo

Spain under magnifier.
Foto: Popartic iz iStock

Na segrevanje ozračja se moramo bolje pripraviti

Vročinski valovi, ki bodo očitno postali naša stalnica, niso šala. Gre namreč za hud udarec za našo družbo. Vročina ima namreč velike negativne učinke na energetsko, prometno infrastrukturo in kmetijstvo. Vse pogostejše bodo namreč suše, kjer bomo zelo težko reševali kmetijske izdelke, saj bo veliko pomanjkanje vode vplivalo že na pitno vodo za ljudi. Vročina pa ima hude negativne posledice tudi na zdravje ljudi. Poslabšuje namreč tudi nekatera bolezenska stanja, vključno z boleznimi dihal in srca in ožilja, kar preobremenjuje zdravstvene storitve.

Ugotovitve raziskave bodo, upam, spodbudile odločevalce, da se resneje lotijo ukrepov, ki bodo vsaj nekoliko omilili posledice vročinskih valov.

Young man sitting on dry cracked earth with dead tree. Drought and agriculture and deforestation concept.
Foto: piyaset iz iStock
VIRScience daily
Prejšnji članekNa svetu že rojeni dojenčki z DNA treh ljudi
Naslednji članekPlečnikove nagrade 2023: Kdo jih je prejel? (GALERIJA)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.