Umetni greben iz pnevmatik: propadla ideja na račun oceana

V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se idej varstva okolja in recikliranja še ni tako poudarjalo, so ob obali Floride v ocean odvrgli okoli dva milijona odpadnih avtomobilskih pnevmatik.

Gume na morskem dnu
Vir: Mikkel Pitzner, Project Baseline Gulfstream

Ideja

Ideja, ki so jo predstavili javnosti, je bila, da bodo iz gum ustvarili nov, umeten greben, ki bi predstavljal življenjski prostor za živali in rastline, zaradi večjega življenjskega prostora pa naj bi se življenje v morju ob Floridi vsaj podvojilo. Javnost se je na to odzvala precej navdušeno, saj se je več kot 100 lastnikov ladij prostovoljno pridružilo odlaganju, ki je trajalo nekaj let. Ta umeten greben je dobil ime Osborne Reef.

Kje je nastal problem?

Ob odlaganju pnevmatik v morje nihče ni pomislil na to, da kljub temu, da so pnevmatike povezali skupaj, ne bodo ostale na istem mestu. Vezi, s katerimi so pnevmatike povezali, je uničila morska voda, morski tokovi pa so pripomogli k odnašanju pnevmatik po morskem dnu. Pnevmatike, odvržene ob obali Floride, so tako našli tudi nekaj tisoč kilometrov severneje, ob obali Severne Karoline.

Posledice

Pnevmatike, odvržene na morskem dnu, so povzročile posledice, nasprotne prvotnemu cilju projekta. Ob svoji poti po morskem dnu so marsikje poškodovale že obstoječe, naravne koralne grebene.

Najočitnejša posledica tega propadlega projekta pa so pnevmatike same, saj predstavljajo ogromno količino odpadkov v morju. Proces čiščenja je drag in z njim lahko poškodujejo še več koral, a morski biologi pravijo, da je to neizogibno. Čiščenje poteka že od leta 2007 in predstavlja dolgotrajen proces, saj lahko v enem tednu z morskega dna odstranijo največ 5000 pnevmatik. Po poročanju novinarjev kanala WPLG Local 10, ki so si leta 2019 ogledali čiščenje, naj bi bilo v morju še okoli dve tretjini vseh odvrženih pnevmatik.

Artificial reef made out of tires causing big mess off Fort Lauderdale coast

Projekt umetnega grebena velja za eno izmed večjih okoljskih katastrof, katere pomembnost (ali celo obstoj) se javnosti pogosto zamolči. Predstavlja šolski primer vpliva človeka na občutljivo okolje, ki se kaže še desetletja kasneje.

Viri:

Prejšnji članekTop 3 ideje za božična darila
Naslednji članekSpoznajte vrhunsko pametno uro Watch GT 3

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.