Univerza v Mariboru postaja zelena univerza

Univerza v Mariboru je pripravila olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah
Univerza v Mariboru je pripravila olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah Foto: on Univerza v Mariboru

Vse od prvega julija lanskega leta na Univerzi v Mariboru potekajo številne aktivnosti, ki postavljajo institucijo »na pot do zelene, odporne, trajnostne in digitalno povezane univerze«. Gre za projekt vreden kar 26.009.119,83 EUR, ki poteka v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Ta sicer izvaja 23 pilotnih projektov za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0. Tovrstni projekti naj bi pripravili podlago za pripravo izhodišč za reformo slovenskega visokega šolstva.

Pilotni projekti za zeleno Univerzo v Mariboru

»Pilotni projekti se na eni strani osredotočajo na usklajevanje pričakovanja trga dela glede znanj diplomantov ter oblikovanje kurikula, ki bo usklajen z deležniki, na drugi strani pa zadovoljujejo potrebo po zagotavljanju digitalnih znanj in kompetenc za zeleni prehod ob upoštevanju kakovostne študentske izkušnje z ustrezno infrastrukturo, ki bo prilagojena prožnim oblikam poučevanja in učenja,« navaja Univerza v Mariboru.

Tovrstni projekti naj bi torej obljubljali pozornejši pristop k okoljskim problemom in njihovemu reševanju ter hkrati študente opolnomočili z bogatim znanjem, ki bi jim odpiralo vrata na delovni trg in izboljšalo njihovo zaposljivost.

Izvajali se bodo vse do leta 2025. Nekateri izmed njih so:

Bionika

Projekt Bionika oziroma pilotni organizacijski modeli strokovnega izobraževanja in sistemsko razmišljanje za digitalni, zeleni in trajnostni razvoj se izvaja na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Osredotočal se bo na problematiko zagotavljanja primernih kompetenc na področju Informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), digitalizacije in trajnostnega razvoja.

Agilni razvoj izobraževanj in mikrodokazil

Projekt koordinira Rektorat Univerze v Mariboru. Njegov namen je ustvariti okolje, ki bi omogočalo prejemanje ustreznih kompetenc, ki jih učeči potrebujejo v modernem nenehno in hitro spreminjajočem se svetu. S tem bi povečali odzivnost, prožnost in privlačnost visokošolskega izobraževanja glede na potrebe celotne družbe.

Prehod v brezpapirno poslovanje

Tudi ta Projekt koordinira Rektorat Univerze v Mariboru. Projekt bo zajel tako vse članice Univerze v Mariboru, kot tudi njene zunanje sodelavce. Brezpapirno poslovanje za zeleno in digitalno povezano Univerzo v Mariboru pomeni nizkoogljično etično digitalizacijo. Visokošolska infrastruktura bo tako trajnostno naravnana, saj bo prevzela koncept razmišljanja »digital first«. S to noviteto se spodbuja tudi porast digitalnih kompetenc in digitalne pismenosti deležnikov.

Prejšnji članekBolj zdrava vrsta čokolade na vidiku, pravi znanost
Naslednji članekJe KETO dieta škodljiva zdravju in planetu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.