Je KETO dieta škodljiva zdravju in planetu?

food, diet, keto
Foto: zuzyusa iz Pixabay

Zadnje raziskave ugotavljajo, da keto dieta ni le zdravju škodljiva, temveč tudi okolju neprijazna. Znanstveniki so šest priljubljenih diet primerjali glede na njihove hranilne vrednosti in okoljski odtis. Keto dieta, ki predpisuje nizek vnos ogljikovih hidratov in visok vnos maščob, je imela izmed vseh šestih največji ogljični odtis in najslabšo hranilno sestavo. Za zdravje so bile najugodnejše veganska, vegetarijanska in pesketarijanska dieta.

Okoljski vpliv keto diete je daleč od zanemarljivega

Raziskovalci na Tulane University so v nedavni raziskavi odkrili zanimivo korelacijo med zdravo prehrano in nizkimi emisijami ogljikovega dioksida. Svoja spoznanja so 11. marca objavili v znanstveni reviji The American Journal of Clinical Nutrition. Raziskava je vključevala preko 16.000 odraslih, ki so se prehranjevali po enem izmed naslednjih režimov: keto, paleo, veganstvo, vegetarijantvo, pesketarijanstvo in vsejedci. Med drugim so odkrili, da v povprečju keto dieta za vsakih 1.000 zaužitih kalorij v ozračje izpusti skoraj 3 kilograme ogljikovega dioksida. To je kar štirikrat več, kot pri veganski dieti.

Pri keto dieti približno 70 odstotkov zaužitih kalorij pride iz maščob in skoraj nič iz ogljikovih hidratov. To je najlaže doseči z živalskimi produkti, ki imajo višji delež maščob in beljakovin. Žal pa je govedoreja pomemben vir ogljikovih emisij. Raziskovalci zato nad rezultati raziskave niso bili presenečeni. Na drugem mestu po izpustih ogljikovega dioksida se je znašla paleo dieta. Ta temelji na proizvodih, ki so jih ljudje uživali, preden so iznašli kmetijstvo. To pomeni, da namesto žitaric in stročnic vsebuje več mesa, sadja, zelenjave, oreščkov in semen. Ta slog prehranjevanja za vsakih 1.000 kalorij proizvede 2,6 kilograma ogljikovega dioksida.

bulls, cattle, cows
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Izsledki raziskave še zdaleč niso nepomembni, saj glede na raziskavo Združenih narodov iz leta 2021 kar tretjina globalnih izpustov toplogrednih plinov prihaja iz pridelovalnih in predelovalnih prehranskih obratov. Že danes se številni odločajo za veganski življenjski slog ravno zaradi trajnosti in okoljskih problematik. Po ocenah raziskave bi imela opustitev mesa tretjine vsejedcev, ki so sodelovali pri raziskavi, ekvivalenten učinek kot odstranitev kar 547 milijonov prevoženih kilometrov dnevno.

VIRInsider
Prejšnji članekUniverza v Mariboru postaja zelena univerza
Naslednji članekOcena filma: John Wick 4

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.