V Keniji s pomočjo starih japonk čistijo plaže

pollution, trash, garbage
Foto: sergeitokmakov iz Pixabay

V Keniji je podjetje Ocean Sole našlo način, da stare japonke ne le ponovno uporabi, temveč celo spremeni v profitabilen posel. To je izjemnega pomena v današnjih časih, saj so naše plaže čedalje bolj onesnažene z odpadnimi materiali. Nekatera podjetja ponovno uporabljajo naplavljena oblačila, druga plastenke, Ocean Sole pa prečesuje obalo za mehkimi penastimi japonkami.

Kaj počnejo Ocean Sole

Lev iz japonk pod drevesomTe namreč niso trajne. Hitro se uničijo in na plažah v Keniji predstavljajo kar četrtino plastičnih smeti. Omenjena iniciativa sestoji iz pobiranja odvrženih in naplavljenih japonk, njihove obdelave in izdelave pisanih penastih skulptur v obliki živali. Podjetje ima v prodaji morsko in safari zbirko, ki vsebujeta slone, povodne konje, žirafe, pingvine in ostale živali v različnih velikostih. Občasno prejmejo tudi posebna naročila. Njihov največji projekt do sedaj je bila izdelava replike avtomobila, ki je trajala več mesecev. 

Kako se je vse začelo

Pisane skulpture živali v skladiščuUstanoviteljica omenjenega podjetja, Julie Church, je prišla na idejo, ko je opazovala otroke pri igri. Očarala jo je njihova iznajdljivost, ko je videla, da uporabljajo stare japonke, da si ustvarjajo igrače. Začela je spodbujati njihove matere k zbiranju, umivanju ter rezanju japonk in izdelovanju barvnih kipcov, ki bi se uspešno prodajali na kenijskem lokalnem trgu. Iniciativa se je izkazala za nadvse uspešno in dela je bilo kmalu v izobilju. 

Kako poteka proces izdelave

Delavke med pranjem japonk Japonke so najprej umite z vodo in detergentom. Nato jih izrežejo v primerne oblike z uporabo modelčka, če gre za manjše figure. Potem jih zlepijo in tako nastanejo večbarvne plasti pene, ki jo lahko začnejo oblikovati z nožem in dleti. Ko izdelek končajo, ga zbrusijo z uporabo stroja. To je edini postopek, ki ni opravljen ročno. Sledi še nadzor kvalitete in živalice so že pripravljene na prodajo. Ostanke plastike strojno zmeljejo in jih pošljejo v Nairobi, kjer jih uporabijo za izdelavo vzmetnic za begunce. 

Trenutno so se zaradi vojne v Evropi stroški pošiljanja izdelkov kar potrojili. Ocean Sole se je znašel v težki situaciji, saj jih hkrati nagovarjajo organizacije iz Brazilije, Indije in Indonezije, kdaj bi lahko odprli svoje podružnice tudi pri njih. 

Kakšno je njihovo poslanstvo

Njihov cilj je letno reciklirati milijon japonk, več kot tono materiala mesečno in rešiti najmanj 500 dreves na leto. Slednji cilj se navezuje na uporabo lesa v obrti izrezovanja skulptur. Gre namreč za staro kulturno tradicijo, ki je mnogim kenijskim umetnikom prinašala dobiček. Danes zaposleni pri Ocean Sole podjetju pravijo, da jim je alternativen material všeč, saj je bolj prijazen do okolja. Poleg tega je bolj mehek in lažji za obdelovanje. Z njegovo uporabo se izognejo urezninam in žuljem. Še vedno uporabljajo isti način rezbarjenja ter enako orodje

Delavci med izdelavo pisanih skulptur iz japonkOrganizacija zaslužen dobiček vlaga v različne programe, ki pomagajo lokalnim skupnostim in okolju. 10-15 % prihodkov prispevajo za čiščenje plaž, poklicne in izobraževalne programe. Delavci prejemajo dodatke, ki jih spodbujajo pri izobraževanju otrok in kupovanju zemlje.

Njihovo početje ima moralno čisto in etično namero, a nihče se ne vpraša, kaj se zgodi s kipci, ko bodo enkrat odvrženi. Prav tako jih ne bo mogoče reciklirati

Prejšnji članekŽan Mahnič objavil rezultate testa na droge
Naslednji članekPreproste mango sladice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.