Z genskim inženiringom in kloniranjem do super krav?

Živinoreja je ena izmed za okolje najbolj škodljivih gospodarskih dejavnosti, saj proizvaja okoli 14,5 % toplogrednih plinov. S tem znatno prispeva h globalnemu segrevanju. Toda, »what goes around, comes around«: zaradi vse višjih temperatur mlečno govedo čedalje bolj trpi za toplotnimi udari in pregrevanjem. V odgovor veganom, ki spodbujajo čim manjšo odvisnost od živalskih produktov, je znanost ponudila novo rešitev za to zagato. Z genskim spreminjanjem in kloniranjem želijo »ustvariti« raso super telet, ki bi bila odporna na vročino.

Za pregrevanje glavni črni »madeži« na kravji dlaki

Toplotni udari za živinorejo predstavljajo velik problem. Pregrete krave proizvedejo manj mleka in težje zanosijo. Zaradi pregretosti lahko celo umrejo. Izguba goveda predstavlja za sodobne kmetovalce ogromen strošek.

Ker smo vsako leto priča višanju temperatur v vseh letnih časih, bo problem toplotnih udarov pri živalih gotovo vedno bolj aktualen. Za pregrevanje so v veliki meri krive temne barve na kravjih kožuhih, ki absorbirajo več vročine in svetlobe. Doktor biokemije iz Nove Zelandije, Goetz Laible, zato skuša s svojo raziskovalno skupino gensko »posvetliti« dlako ikoničnih črno-belih krav holsteinsko-frizijske pasme. Z genskim inženiringom so v enem izmed eksperimentov želeli spremeniti pigmentacijo v kravjih zarodkih, ki so jih klonirali in jih vstavili v 22 krav »frizijk«. Žal sta le 2 sta uspeli donositi in povreči teleti, ki pa sta kmalu poginili.

Je rešitev »klimatiziran« kožuh?

Medtem podjetje iz Minnesote prav tako eksperimentira s spreminjanjem genov, da bi »ustvarili« novo pasmo krav s krajšo dlako. Nov, krajši in bolj gladek kožuh naj bi »ohlajal« pregreto govedo v subtropski vročini. V projekt je investirala tudi fundacija Bill & Melinda Gates, ki želi nekoč »super krave« predstaviti kmetovalcem v podsaharski Afriki.

Krava.

Za zdaj bojkot mlečne industrije

Takšno gensko eksperimentiranje je seveda zelo tvegano početje, ki ima lahko veliko neželenih posledic. Za uspešne rezultate bo treba počakati, da znanstveniki svoje metode optimizirajo. Do takrat pa lahko k zmanjšanju proizvajanja toplogrednih plinov prispevamo tako, da namesto kravjega izberemo ovseno mleko.

VIRInhabitat
Prejšnji članekNaredi sam: adventni koledar
Naslednji članekNova igra s Conorjem McGregorjem ekskluzivno v trgovini AppGallery

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.