Živalski vrt Sikaluzoo čaka na tvoj obisk!

Opica makak

Namen živalskega vrta je ohranitev, skrb in gojitev živali ter vzgoja in izobraževanje ljudi, ki so ali še bodo postali ljubitelji živali. Vse to je Živalski vrt Sikaluzoo. Obiskovalci tega živalskega vrta so predvsem otroci, ki jim oskrbniki želijo približati naravo in živali. V Sikaluzoo pa prihajajo tudi ljudje, ki potrebujejo nasvet, kako najti stik in zaupanje med živaljo in človekom.

Živalski vrt se nahaja na posestvu v kraju Boračeva, v občini Radenci, nedaleč stran od zdravilišča. Obdan je s prelepim gozdom, ki se razprostira vse do reke Mure, drug konec pa obdajajo vinorodni griči. Na posestvo stalno prihaja več živalskih vrst, urejajo se poti in okolice in gradijo novi prostori za živali.

Zgodba živalskega vrta Sikaluzoo

Današnji človek izgublja stik z naravo in posledično tudi stik s samim seboj. V živalskem vrtu Sikaluzoo se otroci učijo, kako ravnati z živalmi, kakšen prostor potrebuje žival za lepo življenje (zrak, svetloba, zdrava hrana …), da žival potrebuje tudi ljubezen, zaupanje, spoštljiv odnos … Ko otrok izkusi naravo z vsemi čutili, vzpostavi pozitiven odnos do nje. Kar doživimo kot majhni otroci, ostane v našem spominu vse življenje; najsi gre za zvoke, vonjave ali podobe.

Današnji malčki veliko bolje poznajo melodije na mobilnih telefonih kot petje ptic ali izmišljene podobe, ki niso resnične, kot pa resnična bitja, ki živijo z nami. Da bi jim približali naravo, Sikaluzoo ponuja izkustveno učenje tako za posameznike, kot za skupine iz vrtcev in šol.

Doživetje z lemurji

Aktivnosti

Živalski vrt ponuja izkustveno vodenje za skupine vseh starosti. Izkustveno vodenje zajema vodiča, ki se individualno posveti skupini, jih vodi po živalskem vrtu in poučuje o živalih. V sklopu vodenja lahko obiskovalci opazujejo in hranijo živali.

Zagotovo je imel vsak otrok obdobje, ko je hotel postati oskrbnik živali. V Sikaluzooju imajo otroci od 5. do 14. leta starosti možnost, da pomagajo pri oskrbi živali, njihovi negi, ljubkovanju in hranjenju. Dogodivščina je tudi poučna, saj se v neposredni bližini živali izkustveno učijo o njih, njihovem življenjskem prostoru in prehrani. Na tem zabavnem triurnem delu otroci dobijo tudi malico in napitek.

Lemurji so zabavna bitja. Kdo se ne spomni Kralja Julija iz Madagaskarja? Otroci do 14. leta imajo v živalskem vrtu vsako soboto in nedeljo možnost hraniti, se dotikati, božati in se fotografirati med lemurji v njihovem prostoru. Otroci od 3. do 7. leta starosti se lahko podajo na safari vožnjo z mini džipi. Zapeljejo se z mini safari džipi med ogradami in prosto živečimi živalmi živalskega vrta, kot v pravem afriškem safariju.

Praznovanje rojstnega dne med živalmi. Se da preživeti ta dan še kako lepše? Otroci od 5. do 14. leta starosti se lahko zabavajo v živalskem vrtu na praznovanju, v katerega sta všteta tudi hrana in pijača.

Živalski vrt Sikaluzoo pa ponuja tudi pustolovski tabor. Otroci od 5. do 12. leta bodo spoznavali, negovali in hranili živali. Spoznavali gozd, se sprehajali v naravi, iskali skriti zaklad, jahali Šetland ponija, se vozili z mini safari džipi po živalskem vrtu, se igrali na Čiriburibumbamtresk igralih in hodili po slacklinu. Imeli bodo razne športne in vodne dogodivščine, družabne igre, delavnice ročne spretnosti in še mnogo več. Obiskal jih bo tudi čarovnik, prav tako pa ne bodo ne lačni in ne žejni.

V čarobnem decembru si v živalskem vrtu Sikaluzoo lahko ogledaš posebne, edinstvene, velike božične jaslice. Na treh hektarjih veliki površini so poti in prezimovališča za živali okrašene z različnimi svetlobnimi podobami božičkov, jelenčkov, snežakov, angelčkov, zvezdic, snežink, zvončkov … Območje z imenom Lučkolandija krasi več sto tisoč lučk, ki poskrbijo za pravljično vzdušje.

Safari vožnja

O živalih v Sikaluzooju

Živali imajo pozitivne učinke na človeka, pa naj gre samo za prisotnost, opazovanje, božanje, druženje ali skrb za njih. Živali ugodno vplivajo na počutje, sproščenost, večjo odprtost, več pogovora … Raziskave so pokazale, da celo na zdravje (po srčni kapi ali drugih boleznih) in daljše življenje.

Živali imamo lahko za prijatelja, družabnika, soigralca v igri, tolažnika, nekoga, za katerega skrbimo … Žival sprošča, umirja in nas spravlja v veselje, je sopotnik v osamljenosti ali svetla točka v bolezni. Živali pa so lahko tudi pomočniki pri aktivnostih in različnih terapijah.

V ta namen je v Živalskem vrtu Sikaluzoo 634 najrazličnejših živali.

Kapibara

Odpiralni čas

Živalski vrt Sikaluzoo je odprt vsak dan od 12.00 do 18.00 v marcu, aprilu, septembru in oktobru. V maju, juniju, juliju in avgustu je odprt vsak dan od 12.00 do 19.00. V primeru slabega vremena se lahko delovni čas spremeni.

Za še več informacij pa obišči spletno mesto živalskega vrta Sikaluzoo in pridi na dogodivščino.

Opica beloglavček

Prejšnji članekOblikuj posebno in edinstveno fotoknjigo poletja
Naslednji članekOcena filma: Zver

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.