Znan je datum referenduma o zakonu o vodah

Potem ko je gibanje Za pitno vodo 19. maja 2021 zbralo zadostno število podpisov za zahtevo razpisa zakonodajnega referenduma, je imel Državni zbor 7 dni časa za razpis referenduma. Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel končno odločitev, da bo referendum izveden v nedeljo, 11. julija 2021.

Zamik datuma

DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprva predlagal, da bi referendum potekal teden dni pred končnim datumom, torej v nedeljo, 4. julija. Koalicijske SDS, NSi in SMC so nato predstavile pobudo, da bi bil referendum izveden še kasneje v poletju – 11. julija.

Ta zamik, ki ga je podprlo 43 poslancev, 42 pa jih je bilo proti, so v koaliciji utemeljili s tem, da je treba pred referendumom vložiti in sprejeti novelo zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, saj je v prilogi zakona izpadlo nekaj naselij. Namen spremembe datuma naj bi bil torej, da se zagotovi dovolj časa za odpravo omenjene napake. Alenka Bratušek (SAB) je strankam na izredni seji neposredno očitala, da se očitno že danes bojijo, da bi bilo 4. julija prisotnih preveč ljudi.

odločitev dz zbora
Končna odločitev Državnega zbora.

Končna beseda je v rokah državljanov

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?« O noveli bodo imeli 11. julija končno besedo državljani, saj bodo z glasovanjem pripomogli k njenemu sprejetju ali zavrnitvi. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so glasovali veljavno. Proti zakonu pa bo morala ob tem glasovati najmanj petina vseh volivcev.

smešnica

Prejšnji članekAndroid 12 vsebuje odklepanje avta s pametnim telefonom
Naslednji članekNetflix bo vstopil v svet videoiger

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.