Android 12 vsebuje odklepanje avta s pametnim telefonom

Google je predstavil najnovejšo funkcijo posodobljenega operacijskega sistema Android 12. Google Car Key je funkcija, ki omogoča odklepanje avtomobila s pomočjo pametnega telefona. Podjetja, ki se bodo lahko prva pohvalila s to funkcijo so Samsung, Pixel in BMW. Kako bo deloval pametni ključ za avto in od kdaj bo na voljo?

Google širi svoj vpliv na vozila

Android je najbolj razširjen operacijski sistem pametnih telefonov. Trenutno ga uporablja več kot tri milijarde pametnih telefonov po celem svetu. Poleg operacijskega sistema telefonov, pa je vedno bolj priljubljen tudi Android Auto. Ford, GM in Honda so med podjetji, ki so program že začele vgrajevati v svoja nova vozila. Po svetu ga uporablja že več kot sto milijonov uporabnikov, številka pa hitro narašča. Google želi svoj vpliv oziroma število uporabnikov še razširiti. Svoje misli usmerja predvsem v asimilacijo svojega operacijskega sistema v vožnjo avtomobilov. Android 12 bo tako prvi operacijski sistem, ki bo vseboval funkcijo odklepanja vozila oziroma Car Key.

Odklepanje vozil s funkcijo Google Car Key
Odklepanje vozil s funkcijo Google Car Key za začetek le pri določenih znamkah

Google je za javnost potrdil, da bo ta funkcija na večino pametnih telefonov prispela proti koncu leta. Za začetek bosta med telefoni to funkcijo »dovoljevala« le Samsung in Pixel, med avtomobilskimi znamkami pa bo prvi BMW. Brez dvoma lahko v prihodnosti pričakujemo širitev tudi na preostale znamke, tako avtomobilov kot telefonov.

Za odklepanje avtomobila bo poskrbela funkcija NFC. Telefon bo treba samo nasloniti na avtomobilska vrata in ta se bodo odklenila. Enako bo s prtljažnikom. Tisti telefoni, ki uporabljajo UWB, pa bodo lahko za čas odklepanja kar lepo v našem žepu. Pri teh telefonih ne bo potrebe po stiku telefona z vozilom. Pri Googlu so napovedali, da bo »virtualni ključ« nudil tudi možnost posojanja osebam, ki smo jim posodili avto. Kako točno bo to izgledalo, bomo videli v naslednjih mesecih.

Tudi drugi operacijski sistemi in znamke

Ko je na začetku leta Samsung, ob predstavitvi svojega telefona Samsung Galaxy S21, napovedal funkcijo odklepanja vrat, je naznanil avgustovski štart te funkcije. Na takratni konferenci so pojasnili, da skupaj z avtomobilskimi podjetji Audi, BMW, Genesis in Ford izdeluje odklepanje vozil preko pametnih telefonov. Samih podrobnosti podjetje ni delilo, je pa zanimivo dejstvo, da je Samsung del sistemov CCC in FiRa. S tem lahko povežemo tudi podjetje Apple. Tako se ne bi motili, če bi dejali, da bo tudi Applov operacijski sistem iOS gostitelj funkcije za odklepanje vozil.

Pametno odpiranje vrat s telefonom

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJoker Out so prejeli zlato piščal za izvajalca leta
Naslednji članekZnan je datum referenduma o zakonu o vodah

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.