Deveta največja država z najhladnejšim glavnim mestom

Golden autumn in the capital of Kazakhstan. Modern buildings and blue sky.
Foto: janetheone iz iStock

Odprava ekipe Po pamet bo Kazahstan raziskovala malo drugače, kot so si zamislili. Kaj pa lahko o državi izvemo mi?

Ime “Kazakh” izvira iz starodavne turške besede “qaz”, ki se prevaja kot “tja”. Kazahstan tako mogoče dobesedno prevajati kot “deželo nomadov oziroma popotnikov”. Po velikosti ozemlja je deveta največja država na svetu, v njej pa prebiva okoli 18 milijonov ljudi. Njihova zgodovina je prežeta s turško in rusko vlado, na samostojno pot v duhu demokratske republike pa so se podali v enakem letu kot Slovenija.

Kazahstansko poletje je toplo, zime so mrzle in prežete s precej nizkimi temperaturami. Pravzaprav je njihovo glavno mesto, Astana, drugo najhladnejše glavno mesto na svetu! In ko smo že ravno pri Astani – spodnja fotografija prikazuje glavni trg mesta, znanega tudi pod imenom “sodobno glavno mesto”. Futuristična podoba mesta v sebi skriva obilo dogajanj, vezanih predvsem na znanstveno raziskovanje in razne tehnične konference.

V nasprotju z glavnim mestom ostali deli države niso tako modernizirani. Kazahstan prekrivajo stepe, puščave, zasnežena visokogorja ter reke in jezera. Prebivalci se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom in živinorejo, pomemben vir prihodka pa poleg najpomembnejše rafinerije in rudarstva predstavljajo tudi tekstilstvo, turizem in zelena ekonomija.

Stanje na cestah v Kazahstanu je že kar veliko boljše od nekaterih prejšnjih držav, skozi

katere je potovala ekipa Po pamet. Še posebno strogi so glede alkohola za volanom – izvajajo strog nadzor in različne teste, ki pa ne merijo promil tako kot pri nas. A ti testi so se očitno izkazali za učinkovite, saj je odstotek smrti zaradi alkohola tu kar šestdesetkrat manjši kot v Sloveniji. Manj smrti kot v ostalih državah je lahko tudi zaradi dejstva, da je Kazahstan gospodarsko dokaj dobro razvit in se ceste bolj vzdržujejo (kot na primer v Tadžikistanu). 

Prednost, ki jo za življenju v Kazahstanu navajajo nekateri neodvisni znanstveniki in novinarji, so nizki življenjski stroški, medtem ko med slabosti štejejo predvsem neurejenost zdravstvenega sistema in razmere na področju človekovih pravic (država naj bi omejevala svobodo združevanja, govora in veroizpovedi). Kljub temu je narod Kazahstancev v športu prepoznaven po izjemnih reultatih v boksu (Genadij Golovkin). Poleg boksa so priljubljeni športi še nogomet, košarka in hokej na ledu. Za konec pa še nekaj zanimivosti, ki te znajo navdahniti tudi za obisk “Boratove domače zemlje”:

  1. Arheološka odkritja kažejo, da je bil Kazahstan domovina grškega ženskega bojevniškega plemena Amazon.
  2. Prostitucija je delno legalna.
  3. Kazahstanci naj bi verjeli v simbolizem različnih kosov mesa. Tako na primer jezik pomaga pri zgovornosti in ušesa za več poslušnosti pri otrocih.
  4. V Kazahstanskem mestu Semey, ki leži v neposredni bližini z rusko mejo, je nekaj časa živel in ustvarjal tudi pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski.
  5. Snežni leopard velja za narodni simbol v Kazahstanu, ki simbolizira hrabrost, neodvisnost in inteligenco.
  6. Prvi umetni Zemljin satelit Sputnik 1 so leta 1957 izstrelili iz kozmodroma v Kazahstanskem mestu Bajkonur.
Prejšnji članekTakšnega avta ni videl še nihče
Naslednji članekFestival Lakeness v objemu Vipavske doline

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.