Dežela močnih tradicij in lepe narave

Danes so fantje iz društva SLOWenc prestopili mejo z Uzbekistanom. Pa zares sploh poznamo to zanimivo državo, ki je pridobila svojo samostojnost istega leta kot Slovenija?

Bombaž in zlato

Najbolj naseljena država v Srednji Aziji se nahaja med dvema rekama, Sir Darja in Amu Darja. Ti dve reki sta včasih napajali Aralsko jezero, vendar se je sovjetska vlada v 60. letih prejšnjega stoletja odločila, da bo reki preusmerila v namakanje puščavskih delov. S tem je Uzbekistan začel pridelovati veliko bombaža in kmalu postal njegov največji izvoznik na svetu. Poleg bombaža pa se nahaja tudi na četrtem mestu na lestvici držav z največ izkopanega zlata. 

Država je v mestih dokaj razvita, na podeželju pa naj bi prebivalci zaslužili kar dvakrat manj. Ponaša se tudi z največjo podzemno železnico v celi Srednji Aziji.

Zanimive tradicije

Tradicionalno Uzbekistanci veliko pozornosti in tradicij namenjajo kruhu. Nikoli ga ne

polagajo na tla (če tudi v vrečki) ali pa obrnjenega navzdol, saj verjamejo, da to prinaša nesrečo. Pomembna tradicija pa je tudi, da popotnik pred odhodom odgrizne kos tradicionalnega kruha, ki ga potem zakopljejo in odkopljejo šele, ko se ta vrne nazaj domov.

Imajo tudi stroge zakone, še posebej v politiki. Slikanje javnih političnih objektov je kaznivo dejanje, prav tako tudi homoseksualnost.

Sproščene omejitve

Uzbekistan ima eno izmed najbolj sproščenih omejitev v naseljih – kar 70 km/h.  Proti našim omejitvam v naseljih je ta omejitev zelo velika, vendar število smrtnih nesreč ne kaže na to, da bi bila kaj manj učinkovita. Smrti na cesti na prebivalca je v Uzbekistanu komaj enkrat več kot v Sloveniji.

Alkoholizirane voznike za volanom sicer preverjajo, vendar ne merijo promilov v krvi. Verjetno to merijo še na kakšen star način, na primer s testom hoje po črti.

Kaj pa vse to pomeni? Mogoče so bolj umirjeni vozniki, ali pa sproščene omejitve res dobro vplivajo na promet. Več bomo izvedeli, ko bodo fantje prevozili Uzbekistan in ocenili stanje na cestah.

Do naslednjega javljanja pa si preberi ostale zanimive članke projekta Po pamet in spremljaj odpravo na SLOWenc – Vozi po pamet.

Prejšnji članekŠtudentje domov peš
Naslednji članekSe bojiš kač?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.