Študentje domov peš

Dandanes se študentje odpravijo domov z vlakom, avtobusom, tudi Prevoz.org pa je postal popularen način potovanja v obljubljeno deželo domače kuhe in sveže opranih oblek. A včasih so morali študentje potovati peš. Za tak pohod so porabili tudi po več dni. Ali si lahko predstavljate večdnevno hojo po žgočem poletnem soncu?

Nekateri novomeški študentje si lahko. Kajti to je namen dogodka Grem domov v Novo mesto, ki ga organizira Društvo novomeških študentov. Študentje iz Ljubljane, Kopra in Maribora zakorakajo na dolgo pot proti Novem mestu in nekateri zanjo porabijo celo do šest dni, kot na primer študentje, ki študirajo v Kopru. Tisti, ki študirajo v Mariboru, zanjo porabijo štiri dni, ljubljanski študentje pa samo dva. To leto je pohod potekal od 2. do 7. julija.

Novomeščani se na to pot odpravijo zaradi več razlogov. Potrebno je pretegniti noge po izpitnem obdobju ali pa zato da se novomeški študentje družijo in navežejo stike. Pot večinoma poteka izven naselij in tako lahko popotniki občudujejo naravo in se v njej sprostijo. Za vsakega pohodnika se najde nekaj, kar dokazuje tudi dejstvo, da veliko novomeških študentov opravlja ta pohod vsa leta njihovega študija.

Študentje vsi dosežejo cilj na isti dan in se zberejo na vrhu novomeškega griča Marof. Nato zbrani ob spremljavi mažoretk in novomeške godbe vkorakajo v Novo mesto, na Glavni trg, kjer jih pričaka in pozdravi zbrana množica. Pozdravi jih tudi novomeški župan. Pred in po prihodu popotnikov čakajočo množico čaka kup aktivnosti in razvedril. Zvečer pa sledi koncertni del in eden največjih poletnih dogodkov v dolenjski prestolnici.

V Novem mestu so študente z glasbo to leto pričakali Vlado Kreslin, Mali bogovi, Dan D, trio Caruso in Rock Partyzani. Za spremembo so to leto pohodnike sprejeli na Novem trgu, saj je trenutno Glavni trg v stanju obnove. Sprejem in koncerti so se nato zavlekli do jutranjih ur. In tako je ta pohod za mnoge študente lep začetek trdo prisluženih poletnih počitnic. Četudi so dobili kakšen žulj ali pa zatavali.

 

 

 

 

Prejšnji članekNaprave, ki jih potrebujejo vsi študentje (del 3)
Naslednji članekDežela močnih tradicij in lepe narave

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.