Še malo luž in mongolske zgodovine, potem pa domov

Po mongolskih travnikih

Naš 39. dan je bil namenjen vožnji po mongolskih travnikih, kjer je bila pot dejansko v boljšem stanju kot asfaltne ceste v Turkmenistanu. Doline so napolnjevale jurte pa tudi nekaj blatnih zaplat. Ena izmed njih nam jo je pošteno zagodla, a smo jo uspeli prepeljati. Sledilo je še prečkanje reke z avtom, ki nas je sprva malce plašila, a opazovanje domačina je tudi nas opogumilo za prečkanje. Pot nas je vodila vse do toplic v kraju Tsenhe, kamor smo prispeli ob sončnem zahodu. To noč smo si odpočili v šotorih, saj je bilo to v primerjavi z nočitvijo v jurti, finančno ugodnejše.

Naslednji dan je bil naš cilj Ulan Bator, torej glavno mesto Mongolije, do katerega smo se podali skozi nekdanje glavno mesto Karakorum. Mesto smo si ogledali tudi znotraj obzidja budistične molilnice in se za nekaj minut prelevili tudi v mongolske vojščake z orlom na roki. V nadaljevanju nas je 5 urna pot vodila skozi mongolske kolovoze in v zadnjem delu poti tudi po asfaltirani cesti. Tokratno prenočišče bo apartma z vključenim zajtrkom, ki je bil v primerjavi s ponudbo hostlov cenejši ulov.

Konec, ali pa začetek

Nov dan je prinesel tudi vremensko spremembo – nič več dežja. Lastnica apartmaja nam je pripravila zajtrk, kjer nam je postregla z odlično zelenjavno juho in nas tako dobro okrepčala za raziskovanje mongolske zgodovine. Najprej smo si ogledal kip Džunhiskana. To je kar 40 m visok kip postavljen v čast vladarju Džunhiskanu (tudi Džigiskan). Bazar v Ulan Batarju, ki smo si ga ogledali kasneje, nas je od vseh že videnih bazarjev doslej najbolj navdušil. Gre za res velik bazar, kjer najdeš praktično vse – od oblek in čevljev, do koles in pohištva. Za konec smo obiskali še glavni trg, ki je prav tako opremljen s kipom Džigiskana, tokrat v sedečem položaju. Ta trg je pogosto ozadje na poročnih slikah mladoporočencev in kot turist tukaj resnično začutiš, kako velik pomen pripisujejo tukajšnji prebivalci ustanovitelju mongolske države. In že smo pri koncu naše odprave.

 

Čaka nas le še pot do Ulan Ude, kjer bomo vrnili izposojen avto, nato pa se bomo z letalom podali na pot proti domu.

Hvala vsem, ki ste nas spremljali, nas podprli in hvala vsem sponzorjem ter donatorjem. Se vidimo kmalu, do takrat pa si lahko ogledaš še kakšne novičke in fotografije tudi na naši spletni strani oziroma na Facebook-u.

PODPRI PROJEKT SLOWENC – PO PAMETPOŠLJI SMS POPAMET5 NA 1919 IN DONIRAJ 5€ ZA ZAVOD VOZIM.

 

Prejšnji članekKateri so najbolj seksi deli telesa za tetoviranje?
Naslednji članekKako čim hitreje pozdraviti mačka?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.