Tadžikistan – ena izmed najrevnejših celinskih držav

Fantje so se že pripeljali do Tadžikistana. Še ena izmed držav, o katerih bolj malo vemo, zato smo za vas poiskali nekaj dejstev in zanimivosti o tej celinski državi v Srednji Aziji. Na jugu Tadžikistan meji na Kitajsko, na severu na Kirgizistan in na zahodu na Uzbekistan. Država je velika 143,100 km2, glavno mesto je Dušanbe. Pokrajina je predvsem stepska in se preveša v puščavo, a visoka nadmorska višina poskrbi za veliko nihanje temperatur. Najbolj primeren čas za obisk je v času med junijem in septembrom.

Leta 1929 postali samostojna republika

Po prihodu boljševikov na oblast, so Tadžijci najprej dobili avtonomno republiko v okviru Uzbekistana, leta 1929 pa so postali samostojna republika. Področje je postalo mešanica kultur in zgodilo se je, da je več kot milijon etničnih Tadžikov ostalo znotraj Uzbekistana. Jeziki na območju Tadžikistana so: Tadžiški, Tadžiško – Perzijski in Ruski. Edini uradno priznana jezik je Tadžiški.

Tadžikistan je bil v času Sovjetske zveze najslabše razvita država, danes pa spada med najrevnejše države na svetu. Najbolj znan proizvod, ki je tudi izvozno naravnan, je bombaž, vzgajajo pa tudi žitarice in sadje. Značilna je velika pridelava hidroenergije, največja proizvodnja pa je proizvodnja aluminija, ki je v Tadžikistanu tudi najmočnejši izvozni element. Je sicer varna država, ki se nahaja na nestabilnem območju, saj so v bližini države, kjer potekajo vojne in teroristični napadi. Potrebno je paziti le na mine, ki so na tem območju ostale po vojni.

Plov in zeleni čaj

Njihova hrana je podobna Ruski, Iranski, Afganistanski in Uzbekistanski kuhinji. Nacionalna jed je Plov, sestavljena iz riža, začimb, mesa ali rib, zelenjave in sadja. Nacionalna pijača je zeleni čaj.

Tadžikistan
Zeleni čaj

Promet

Znotraj države se lahko potuje z letalom, vlakom ali avtom. Država ima pet letališč, od tega so štiri mednarodna, Khorog pa je namenjen samo notranjim letom. Imajo 943 kilometrov železniških povezav, večina je v južnem delu in povezuje glavno mesto z industrijskimi predeli. Dolžina vseh cest, ki jih lahko prevozite je 27.800 kilometrov, z avtomobilom pa se prevozi več kot 90% potniškega prometa.

Vožnja
Promet

Zbrali smo tudi nekaj podatkov o statistiki v prometu. V Tadžikistanu imajo izmed vseh držav največje število smrtnih žrtev na vozilo. Le zakaj je temu tako? Lahko predvidevamo, da je problem predvsem v vzdrževanju cest, kar je lahko precej nevarno. Država ima slabše razvito gospodarstvo, zato verjetno tudi vlaganja v ceste ni veliko. Po zbranih podatkih tudi zelo malo ljudi uporablja varnostne pasove, kar je lahko še eden izmed vzrokov za veliko število smrti.

Fantom želimo čim bolj varno vožnjo čez Tadžikistan!

Do naslednjega javljanja pa si preberi ostale zanimive članke projekta Po pamet in spremljaj odpravo na SLOWenc – Vozi po pamet.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekZavod ŠOLT vabi k vpisu v poletne jezikovne tečaje
Naslednji članekSkozi tunel smrti v Tadžikistan

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.