Blejski strateški forum z otvoritvijo nakazal na glavne tematike

Blejski strateški forum 2022 so otvorili uvodni nagovori
Blejski strateški forum 2022 so otvorili uvodni nagovori Foto: on bsf

Na Bledu je potekala otvoritev 17. Blejskega strateškega foruma z naslovom »Vladavina moči ali moč pravil?«. Z otvoritvenimi nagovori gostiteljice ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen se je začel Blejski strateški forum 2022. Kaj smo izvedeli iz otvoritvenih nagovorov?

17. Blejski strateški forum s svojim sloganom

»Vladavina moči ali moč pravil?« je naslov letošnjega foruma, ki bo potekal v naslednjih dneh. Letošnji forum je v središče razprav postavil:

  • posledice vojne v Ukrajini
  • kriza multilateralizma
  • podnebne spremembe in zelena agenda
  • digitalizacija
  • boj proti dezinformacijam.

Novonastale težave v Evropi in svetu zahtevajo nove odgovore na številna vprašanja. Kako zastaviti varnost Evrope? Kako vzpostaviti trdne odnose? Kako spremljati vojno v Ukrajini? Kako odgovoriti na rast inflacije in cene energentov? Na forumu bodo odgovarjali tudi na številna druga vprašanja, manjši vzorec pa smo prejeli že danes.

Tanja Fajon pravi, da obstoječi svetovni red ne deluje več

Uvodni govor je pripadel ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon. »Enotnost je naša skupna odgovornost, ki je ne smemo zamenjati za egoizem in nabiranje političnih točk. Že večkrat smo pokazali, da lahko z enotnostjo, solidarnostjo in sodelovanjem premagamo vse izzive, ki so pred nami. Tam, kjer obstaja solidarnost, pa je tudi upanje za prihodnost,« je povedala ministrica. Poudarila je, da obstoječi svetovni red ne deluje več in da za reševanje globalnih izzivov potrebujemo enotnost in multilateralni sistem.

Predsednik Pahor ponovno o Zahodnem Balkanu

»Širitev EU na Zahodni Balkan je prvovrstno geopolitično vprašanje. Unija bi se morala še bolj potruditi, da Zahodni Balkan čimprej potegne v cono svojega vpliva in končno tudi v svoje članstvo. Vem, da nekatere skrbijo politični stroški glede tega. Vendar iz izkušnje vemo, da je cena za neodločnost lahko še veliko višja in bolj žalostna,« je v nagovoru povedal predsednik Borut Pahor. Že nekaj let je prav Borut Pahor povezan z vlogo Zahodnega Balkana pri vstopu v Evropo. Spomnimo se afere non-paper, o kateri smo pisali v našem prispevku Non-paper: Vse, kar rabiš vedeti.

Ursula von der Layen o vladavini moči in moči pravil

Spregovorila pa je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen, ki je povedala, da: »Odgovor na vprašanje, ali bo vladavina moči nadvladala moč pravil, je odvisen od moči demokracije in naših sposobnost, da ohranimo evropske vrednote in zaščitimo naše prijatelje, «

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 10 Köln, najboljše destinacije mesta ob reki Ren
Naslednji članekSDS zahteva takojšnjo ustavitev odstranjevanja ograje na meji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.