SDS zahteva takojšnjo ustavitev odstranjevanja ograje na meji

Poslanska skupina SDS zahteva takojšnjo ustavitev odstranjevanja ograje na meji
Poslanska skupina SDS zahteva takojšnjo ustavitev odstranjevanja ograje na meji

Vlada Republike Slovenije je v novem mandatu pričela z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško. Ministrstvo za notranje zadeve je ob sklepu pojasnilo, da je bila ograja instrument, ki je bil v uporabi, ko je prihajalo do večjega obsega migracijskih gibanj. Že takrat se mnogi s tem niso strinjali, kar se nadaljuje še danes. Zdaj poslanska skupina SDS od vlade zahteva takojšnjo ustavitev odstranjevanja ograje na meji.

Stranka SDS se ne strinja z odstranjevanjem ograje

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z obravnavo naslednje točke: Ukrepi za učinkovito zaščito schengenske meje ter ustavitev nezakonitega prehajanja meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo. Kot navajajo sami, so ugotovili, da prehajanje schengenske meje predstavlja največji izziv za Slovenijo in druge države EU. Stranka SDS tako ugotavlja, da vlada ni sposobna zagotoviti varnosti državljank in državljanov Slovenije in nuditi zaščite schengenske meje.

»Najučinkovitejša politika na področju migracij je zagotavljanje zakonitih in s tem varnih in urejenih migracij. Pristop vlade sledi temu načelu, ki v temelju pomeni zmanjševanje tveganj za vse – za državljane Slovenije, lokalne prebivalce in ljudi na migrantskih poteh,« je ob sprejetem sklepu odstranjevanja ograje poudarila ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Kaj zahteva poslanska skupina SDS?

Poslanska skupina SDS odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga, da po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

  • Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za notranje zadeve sta dolžna nemudoma sprejeti in izvajati ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Republike Slovenije in ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovito varovanje schengenske meje ter preprečili nezakonite prehode.
  • Ministrstvo za notranje zadeve naj nemudoma ustavi vse aktivnosti povezane z odstranjevanjem ograje na meji z Republiko Hrvaško, sredstva in kadre, ki so bili predvideni za ta namen, pa preusmeri v učinkovito varovanje schengenske meje ter preprečevanje nezakonitih prehodov meje.
  • O ukrepih iz 1. in 2. točke sta Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za notranje zadeve dolžna poročati Državnemu zboru v roku 3 mesecev od sprejema sklepov.
  • Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozarja Vlado Republike Slovenije, da je pomoč pri nezakonitem vdoru na ozemlje Republike Slovenije kaznivo dejanje ter da so organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati skladno z zakonom v vseh tovrstnih primerih, ki so dokumentirani v zapisnikih iz zaslišanj ilegalnih migrantov oziroma na druge ustrezne načine.
barbed wire steel wall against immigations. Wall with barbed wire on the border of 2 countries. Private or closed military zone against the background blue sky.
Foto: Diy13 iz iStock

Padec ograje na meji je simbol premika v novo smer

»Padanje žice predstavlja tudi simbol nove smeri migracijske politike v Sloveniji. Ta vlada želi umakniti iz javnega diskurza potenciranje strahu pred tujci, ki se jih pogosto obravnava kot pretirano »grožnjo« v družbi in preredko denimo kot morebitne bodoče sodelavce v deficitarnih poklicih. Statistični podatki o izvršenih kaznivih dejanjih in prekrških ne podpirajo teze, da bi bili tujci v Sloveniji pogostejši kršitelji kot slovensko prebivalstvo. Treba se je soočiti z dejstvom, da so migracije običajen pojav, še zlasti v današnjem globalnem svetu. So del naše realnosti, so naša stalnica. Nikakor pa niso krizne same po sebi,« je slovenska vlada oziroma ministrstvo za notranje zadeve zapisali ob padcu ograje na državni meji, pri katerem gre za simbol nove smeri. O tem smo pisali v prispevku Padec žice na državni meji je simbol nove smeri.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBlejski strateški forum z otvoritvijo nakazal na glavne tematike
Naslednji članekTanja Fajon: »Ne želimo videti še ene železne zavese v Evropi.«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.