Tanja Fajon: »Ne želimo videti še ene železne zavese v Evropi.«

Tanja Fajon na otvoritvi Blejskega strateškega foruma
Tanja Fajon na otvoritvi Blejskega strateškega foruma Foto: on bsf

Na Bledu je včeraj potekala otvoritev letošnjega Blejskega strateškega foruma, ki je že sedemnajsti. Uvodni nagovori so pripadli ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon, predsedniku Borutu Pahorju in predsednici Evropske komisije Ursule von der Layer. Slogan oziroma naslov letošnjega BSF je »Vladavina moči ali moč pravil?«

Otvoritveni govor Tanje Fajon ponudil marsikaj

Tanja Fajon je odprla strateški forum z nagovorom udeležencev in vseh prisotnih. »»Enotnost je naša skupna odgovornost, ki je ne smemo zamenjati za egoizem in nabiranje političnih točk. Že večkrat smo pokazali, da lahko z enotnostjo, solidarnostjo in sodelovanjem premagamo vse izzive, ki so pred nami,« je povedala.

Tisto, kar je mnoge »zmotilo« v njenem govoru, je bila omemba svetovnega reda. Dejala je, da obstoječi svetovni red ne deluje več in da za reševanje globalnih izzivov, kot so revščina, neenakost, polarizacija in podnebne spremembe, potrebujemo enotnost in učinkovitejši multilateralni sistem. In ko se je Ursula von der Layen vprašala po tem, ali bo prevladala vladavina moči ali moč pravil, in se je Borut Pahor povprašal o geopolitičnemu vprašanju Zahodnega Balkana, je 17. Blejski strateški forum v polnem pogonu.

»Vsi moramo biti zaskrbljeni, da je več desetletij dolg proces združevanja Evrope ustavljen zaradi vojne v Ukrajini. Ne želimo si videti še ene železne zavese v Evropi. Žal pa je malo tega, kar lahko storimo, da bi to v tem trenutku preprečili,« je povedala v svojem govoru. »Pomembno pa je, da ne zapremo vseh vrat komunikacij,« je še dodala.

17. Blejski strateški forum

Več o uvodnih nagovorih izveš v našem prispevku Blejski strateški forum z otvoritvijo nakazal na glavne tematike.

»Vladavina moči ali moč pravil?« je naslov letošnjega foruma, ki bo potekal v naslednjih dneh. Letošnji forum je v središče razprav postavil:

  • posledice vojne v Ukrajini
  • kriza multilateralizma
  • podnebne spremembe in zelena agenda
  • digitalizacija
  • boj proti dezinformacijam.

Novonastale težave v Evropi in svetu zahtevajo nove odgovore na številna vprašanja.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSDS zahteva takojšnjo ustavitev odstranjevanja ograje na meji
Naslednji članekOhlajanje oceanov je ustvarilo večje živali

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.