Demokrat, ki se sooča z Bidenovo zapuščino − Dean Phillips

Dean Phillips
Foto: on Wikipedia

Za ljudi, ki poznajo demokratičnega kongresnika iz Minnesote Deana Phillipsa, je njegov tek za predsednika zmeden. Za nekatere od njih je tudi razočaranje, morda celo jeza. Vendar pa menijo, da je iskren v svojem prizadevanju, da se postavi proti Joeju Bidenu na demokratskih primarnih volitvah, kljub temu, kako bi to vplivalo na njegovo lastno politično kariero in kako bi lahko škodovalo Bidenu v enih izmed najpomembnejših volitev v nedavni zgodovini ZDA.

Na mladih svet stoji

Phillips je prejšnji teden v New Hampshiru napovedal svoj tek za predsedniško mesto, pri čemer je dejal, da je čas, da naslednja generacija prevzame vodilno vlogo, v očitnem sklicu na skrbi glede Bidenove starosti. Poudarja, da je oboževalec Bidena in podpornik njegovih politik, vendar je sam star 54 let, medtem ko je Biden star 80 let. Phillips, dedič destilacijskega imperija, ki je bil tudi soustanovitelj podjetja za izdelavo sladoleda, v svojo predsedniško kampanjo vnaša svoje premoženje − tako rešuje vsak problem zbiranja sredstev.

biden, president, 2020
Foto: OwlishArts iz Pixabay

Philipsov politični moto

V Minnesoti, kjer Phillips zastopa vijolični volilni okraj, poln bogatih predmestij Minneapolisa, je prvič kandidiral za kongres v tretjem kongresnem okrožju države in preobrnil dolgoletni republikanski sedež v demokratske barve. Na svojih naslednjih dveh volitvah je pridobil vedno več volivcev na svojo stran, pridigar zasleduje pragmatično politiko in vozi »vlak za popravilo vlade«.

Ann Gavin mu je pri tem pomagala. Pozvonila je na vrata, dostavila kampanjske transparente. 70-letna demokratska volivka iz Plymoutha v Minnesoti občuduje kongresnika in delo, ki ga je opravil za okraj. Meni tudi, da bi bil nekega dne odličen predsednik s svojim poslovnim znanjem in političnimi veščinami.

»Imam prijatelje, ki so jezni. Jaz sem bolj zmedena kot jezna,« je dejala. »Samo menim, da je čas napačen. In verjetno to ve tudi sam. Tako da nisem prepričana, ali bo dosegel veliko.«

Dean Phillips
Foto: on Wikipedia

Politična prihodnost

Steve Schmidt, republikanski strateg proti Trumpu, služi kot svetovalec za kampanjo Phillipsa. Schmidt pravi, da vse ankete, ki jih je videl, kažejo, da bo Biden izgubil proti Trumpu leta 2024. Bidenova ranljivost je zasebna skrb demokratov, vendar noben od njih tega javno ne bo priznal, trdi. Ideja, da bodo volivci imeli izbiro na primarnih volitvah in s tem ogrozili demokracijo ter omogočili izvolitev Trumpa, »kaže, kako zelo smo zašli s prave poti«.

V svojem boju za Belo hišo se mora malo znani Phillips zdaj predstaviti ključnim zgodnjim volilnim državam, nato pa morda celotni državi. Schmidt to vidi kot prednost: nima desetletij »politike na sebi«, ki bi jih moral premagati, in lahko hitro pridobi veliko prepoznavnosti, ker se »v ameriški politiki lahko hitro postane znan«.

democrate or republican....what are you for 2012?
Foto: Kateywhat iz iStock

Njegov načrt do uspeha

Phillips namerava kandidirati v New Hampshiru, Michiganu in Južni Karolini, nato pa se bo ponovno ocenil. Če odstopi, bo to storil s dostojanstvom in vso svojo težo usmeril v poraz Donalda Trumpa, je dejal Schmidt.

Vsaj v Minnesoti ga volivci v njegovem okrožju in aktivni demokrati poznajo. Nekaterim od njih se je njegova odločitev za kandidaturo zdela bolj osebna − in tudi potencialno usodna.

Ken Martin, predsednik Minnesotske demokratsko-kmetijske delavske stranke, je poskušal Phillipsa prepričati, naj po mnogih letih truda kandidira za kongres. Martin in drugi so se trudili, da bi Phillipsa izvolili in prevrnili sedež v tretjem okrožju. Videl je Phillipsa kot »naraščajočo zvezdo« v stranki, ki je utirala svojo pot v Washingtonu. Sedaj meni, da je vse to izginilo.

america, democrats, ass
Foto: OpenClipart-Vectors iz Pixabay

Na realnih tleh

Vse je enostavno zapravil za to muho. Željo, ki ne bo pripeljala do tega, da bo kandidat stranke, je dejal Martin. »Tukaj je, star 54 let, in praktično je uničil svojo celotno politično kariero zaradi nečesa, kar nikoli ne bi bilo, samo da bi povedal neko stvar, in niti nisem prepričan, kaj ta stvar sploh je.«

VIRThe Guardian
Prejšnji članekWebb posnel Crab Nebulo, kot je še nismo videli
Naslednji članekIntervju z Aljo Poharc: O študiju prehrane in Instagram profilu brunch_queen_ (1. del)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.