Etiopija razvija svoj Facebook zaradi navala lažnih novic

Etiopija je pričela z razvijanjem svoje družbeno-socialne platforme, ki bo konkurirala Facebooku, Twitterju in WhatsAppu. Država sicer ne želi prepovedati obstoječih platform, temveč jih s svojo le nadomestiti. Spomnimo, da je Etiopija od lanskega leta v hudem konfliktu dveh strani. Pri tem jim močno pomagajo tudi družbena omrežja, ki prilivajo olja na ogenj. Etiopijska vlada želi ustvariti varno platformo, ki ne bi vsebovala političnih afer.

Nova platforma zaradi navala lažnih novic

Etiopija se že več kot eno leto ukvarja s konfliktom med zvezno vlado in osvobodilne fronte TPLF (Tigray People’s Liberation Front). Dvoboj, ki se giba vse od oboroženih bitk na bojiščih pa do tipkarskih vojn na družbenih omrežjih. Glavno orožje slednje vojne so predvsem podporniki te ali one strani.

Vlada želi s svojo lokalno platformo nadomestiti Facebook, Twitter, WhatsApp in Zoom, je pojasnil Shumete Gizaw, direktor varnostno-obveščevalne agencije. Dodal je, da Facebook briše tiste objave in profile, ki prikazujejo pravo sliko in stanje Etiopije.

Mednarodne skupine za človekove pravice že nekaj časa kritizirajo etiopsko vlado pri njihovi cenzuri družbenih omrežij. Cenzure naj bi bile nepojasnjene, neopravičene in nesprejemljive. Vlada teh »cenzur« oziroma padcev omrežja ni komentirala.

So družbena omrežja kriva za konflikt v Etiopiji, ali vsaj eden izmed krivcev?
So družbena omrežja kriva za konflikt v Etiopiji, ali vsaj eden izmed krivcev?

Etiopija ima 115 milijonov prebivalcev, od tega jih približno šest milijonov uporablja Facebook. Tik pred državnimi volitvami v juniju pa je Facebook sporočil, da je izbrisal veliko število lažnih profilov. Ti naj bi bili v tesnem sodelovanju z agencijo za komunikacije, ki pa tega ni želela komentirati.

Poleg vlade in agencije, pa komentarja niso podali tudi pri Twitterju in Zoomu.

Shumete Gizaw ni govoril o proračunu, časovnici ali drugih podrobnostih nove platforme. Za Reuters je povedal le to, da želijo ustvariti enako platformo, kot jo je Kitajska s svojo WeChat. Pojasnil je, da ima Etiopija dovolj lokalnega znanja, da ustvari svojo platformo brez zunanje pomoči. Za konec pa je še navrgel nekaj kritike do Facebooka, ki naj bi brisal profile, ki sporočajo državno enakost in mir.

Konflikt v Etiopiji

Te zanima, kaj se dogaja v Etiopiji? Spodnji videoposnetek na precej preprost način oriše osnovno dogajanje. Za kaj več, pa se boš moral pozanimati sam. In naj te lažne novice ne dobijo med iskanjem resnice.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVroče: frontmana skupin JOKER OUT in MRFY – 1na1 v SiTi Teatru pod zvezdami!
Naslednji članekHuawei uvaja zemljevide Petal tudi za pametno uro

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.