Kaj bodo glavne naloge notranjega ministra?

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar Foto: on gov

Mag. Boštjan Poklukar je postal minister za notranje zadeve. Njegove glavne naloge bodo boj proti korupciji, upravljanje migracij in depolitizacija policije.

Biti minister je politična funkcija

Kot je poudaril premier Robert Golob, Boštjan Poklukar natančno ve, da je biti minister politična funkcija, kot se tudi zaveda razmejitve med policijo, direktoratom za policijo in druge varnostne naloge ter ministrom: »Verjamem, da so nesporazumi, ki smo jim bili priča v preteklem letu na tej relaciji, stvar preteklosti, ker se Boštjan Poklukar zaveda, da je politični funkcionar in zaveda se, kje so meje, ki jih ne sme prestopiti v relaciji do policije.«

»Ker se novi minister zaveda pomena politične in moralne odgovornosti, si bo s svojo ekipo prizadeval narediti policijo odporno za še tako močne politične pritiske. Policija mora znova postati avtonomna in zaupanja vredna institucija, ki temelji na spoštovanju vladavine prava, enake obravnave in sorazmernega ukrepanja. Ne dvomimo, da bo minister Poklukar kos tej nalogi,« pa pravi Mag. Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda.

Pomembne naloge notranjega ministra

Poklukar je že izpostavil tudi svojo zavezanost spoštovanju vladavine prava, odločb ustavnega sodišča in neodvisnosti institucij. V zvezi s problematiko migracij pa je Poklukar napovedal pripravo usklajene migracijske in integracijske politike, ter odstranitev rezilne žice na meji do konca letošnjega leta.

»Zaupanje v policijo ni stvar zaupanja politike vanjo, ampak zaupanja ljudi, ki pa je bilo v času prejšnje vlade na najnižji možni ravni. Takšno stanje se ne sme nikoli več ponoviti, garancija za to pa je profesionalizacija in modernizacija policije,« pravi Poklukar.

Poklukar je kot pomembno nalogo bodočega vodstva ministrstva za notranje zadeve omenil tudi povečanje učinkovitosti nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), za kar bo po njegovih besedah potrebna posodobitev zakonodaje, ki bo NPU zagotovila avtonomnost. Izrazil je zadovoljstvo, da proračunski viri, ki jih je zagotovila vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba, omogočajo pospešeno modernizacijo policije, kar je ključnega pomena za njeno učinkovitost. Poklukar je še napovedal, da bo izhodišče njegovega ministrovanja polna odgovornost do slovenske države ter do vseh državljank in državljanov.

Kdo je Boštjan Poklukar?

O novem ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju smo pisali v prispevku Boštjan Poklukar je že znano ime na ministrskem stolčku.

VIRgibanjesvoboda.si
Prejšnji članekMesečni horoskop: Marec 2023
Naslednji članekHuawei ustvaril tehnično oazo inovativnih izkušenj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.