Na pobudo Tanje Fajon podpisano pismo o širitvi EU

ministri petih držav
Ministri petih držav na srečanju v Budimpešti. Foto: GOV

V Budimpešti je potekalo srečanje ministrov za zunanje zadeve petih srednjeevropskih držav, katerega se je udeležila tudi naša ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Osrednje teme srečanja ministrov za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, za zunanje zadeve Češke republike Jana Lipavskýja, za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Ivana Korčoka, madžarskega gostitelja ministra Pétra Szijjárta in slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon so bile predsedovanje Češke republike Svetu EU ter vojna v Ukrajini s poudarkom na energetski in prehrambni varnosti. Govora pa je bilo tudi o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan.

Aktivno sodelovanje Slovenije v formatu C5

Fajonova je podprla nadaljno aktivno sodelovanje Slovenije v formatu C5 – pobuda na ravni petih srednjeevropskih držav s podobnimi pogledi na nekatera politična vprašanja, v katero so vključene Avstrija, Češka, Madžarska, Slovaška in Slovenija. »Sodelovanje v regiji je ključ za učinkovito spopadanje z izzivi, ki so pred nami, zlasti povezanimi z energetsko draginjo in prehrambeno varnostjo. Solidarnost med covidom-19 nas mora povezati tudi v blažitvi posledic vojne v Ukrajini na naša gospodarstva in ljudi,« je dejala po srečanju in dodala: »Veseli me, da kot prva zunanja ministrica Slovenije vnašam tudi nekaj ženske energije, ki se je pogosto izkazala kot pomembna pri doseganju kompromisov.«

Tanja Fajon
»Solidarnost med covidom-19 nas mora povezati tudi v blažitvi posledic vojne v Ukrajini na naša gospodarstva in ljudi.«
Foto: GOV

Tudi Severna Makedonija in Albanija na poti v EU

Ministrica Fajon je ponovno obsodila rusko agresijo. Po njenih besedah Slovenija podpira dodelitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji Ukrajini in Moldaviji, kot tudi potrditev evropske perspektive za Gruzijo. »Nikakor pa ne smemo pozabiti na pomen širitve. Zahvaljujem se kolegom, ki so danes podpisali pismo podpore tudi dodelitvi statusa kandidatke za Bosno in Hercegovine do konca tega leta. V njem na pobudo Slovenije opozarjamo evropske voditelje na nujnost podpore širitvi na Zahodni Balkan in vnovični razpravi o Bosni in Hercegovini na oktobrskem vrhu,« je po srečanju dejala ministrica. Pozvala je še k čim hitrejšemu začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter spomnila, da Kosovo že predolgo čaka na odpravo vizumov.

ministri za mizo
Govora je bilo tudi o širitvi meje EU.
Foto: GOV

Nujnost odprave nepotrebnih in dolgih nadzorov na mejah

Ministre je opozorila tudi na pomen Schengena za Slovenijo, tako zaradi migrantskih pritiskov kot zaradi dinamike v soseščini. Poudarila je nujnost odprave nepotrebnih in dolgih nadzorov na mejah znotraj Schengenskega območja. »Dokler ne bomo vrnili Schengena v obdobje, kot smo ga poznali, bo težko, ali pa bo vsaka nadaljnja širitev v naši soseščini, na Bolgarijo, Romunijo in Hrvaško, resno ogrožena,« je dejala.

Tanja Fajon
Ministrica je opozorila na nujnost odprave nepotrebnih in dolgih nadzorov na mejah znotraj Schengenskega območja.
Foto: GOV

Nadaljnje sodelovanje Slovenije in Madžarske

Ministrica se je po srečanju ločeno sestala z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártom. V pogovoru je izrazila pripravljenost za nadaljevane dialoga med državama v duhu medsebojnega spoštovanja, transparentnosti in zaupanja. Izpostavila je priložnosti na področjih gospodarskega sodelovanja in pri dokočanju infrastrukturnih projektov. Ministrica Fajon in minister Szijjártó sta se zavezala k podpori tako slovenski narodni skupnosti na Madžarskem, kot madžarski manjšini v Sloveniji.

ministri za mizo
Sodelovanje Slovenije in Madžarske se nadaljuje.
Foto: GOV
VIRgov.si
Prejšnji članekPridružite se velikemu natečaju za razvijalce aplikacij!
Naslednji članekKatera hrana zdrži najdlje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.