Katera hrana zdrži najdlje?

Živila v steklenih kozarcih na policah
Foto: Filmbetrachter iz Pixabay

Nekateri živila se zaradi velike vsebnosti vode hitro pokvarijo. Druga lahko ob primernem shranjevanju zdržijo več mesecev ali celo let. Sestavili smo seznam živil, ki jih lahko zaradi dolge obstojnosti kupiš »na zalogo«. Katera hrana torej zdrži najdlje oziroma ima najdaljši rok uporabe?

Krompir

Na hladnem, suhem, temnem mestu zdrži dva do pet tednov. Pomembno je, da ga ne hraniš poleg čebule. Čebula in krompir sproščata namreč pline in vlago, zaradi česar se oba pokvarita hitreje.

Čebula

Zahteva podobne pogoje kot krompir in ostane sveža še mesec ali dva.

Arašidi

Arašidi v lupini bodo v hladni in suhi shrambi zdržali dva meseca.

Arašidi v lupini
Foto: 1195798 iz Pixabay

Buča

Različne vrste buč spadajo med najodpornejšo svežo zelenjavo. V shrambi bodo zdržale do treh mesecev.

Jabolka

Če jabolka pospraviš v posodo s sadjem na sobni temperaturi, bodo dobra približno teden dni. V rahlo vlažnem prostoru s temperaturo okrog 0 °C pa bodo po pol leta še vedno sveža.

Čaj

Suhi listi čaja, v posodici ali čajnih vrečkah, so dobri še leto po preteku datuma, navedenega na embalaži. Seveda le ob pogoju, da čaj ni izpostavljen vlagi. Je pa res, da čaj s časom izgubi nekaj okusa.

Mleko v prahu

Barva, tekstura ali okus mleka v prahu se s časom lahko nekoliko spremeni. Kljub temu je mleko varno za uporabo vsaj 18 mesecev.

Sušena govedina (»beef jerky«)

Sušeno govedino so iznašli ravno za odprave v divjino in dolga potovanja, kjer je pomembno, da se hrana ne pokvari prehitro. Ker je suha, vsebuje malo maščob in precej soli, lahko zdrži eno do dve leti. Tako spada med hrano, ki zdrži najdlje.

pile of beef jerky shot with selective focus on slate table
Foto: rez-art iz iStock

Konzervirano sadje in zelenjava

Konzerviranje je zelo učinkovit način za podaljšanje obstojnosti živil. Na splošno je konzervirana hrana užitna vsaj dve leti, če ni izpostavljena ekstremni vročini. Pozoren bodi le na pločevinke, ki kažejo znake poškodb ali imajo »napihnjen« pokrov. Ta lahko pomeni prisotnost bakterij znotraj pločevinke. Konzervirano sadje in zelenjava sta lahko užitna še leto do dve po izteku roka, ki je na embalaži označen kot: »najbolje uporabiti do«.

Suhe testenine

Suhe testenine, narejene zgolj iz moke in vode, so praktično neuničljive. Dobre so še leto do dve po izteku roka »najbolje uporabiti do«. Sveže testenine, ki najpogosteje vsebujejo še jajca, pa so bolj občutljive in jih moraš vedno hraniti v hladilniku.

Jušna kocka

Največja sovražnika jušnih kock sta kisik in vlaga. Dobro zaprte, shranjene na suhem mestu, zdržijo vsaj dve leti in spadajo med najbolj obstojna živila.

Arašidovo maslo

Neodprt kozarec arašidovega masla lahko pri sobni temperaturi zdrži več let. Optimalno kakovost bo obdržal približno dve leti. S časom se olje loči in arašidovo maslo se nekoliko osuši, okus pa postane manj intenziven.

Odrpt kozarec z arašidovim maslom, na katerem je položena žlica
Foto: Corleto Peanut butter iz Unsplash

Temna čokolada

Temno čokolado ogrožajo višje temperature, od česar je tudi močno odvisna njena življenjska doba. Če jo hraniš pri približno 23 °C, bo zdržala do nekaj let. Pri konstantni temperaturi med 15 in 18 °C bo dobra še pet let. Če je čokolada vmes izpostavljena višjim temperaturam, se lahko pojavijo beli krogci, ki pa niso nevarni in ne vplivajo na okus.

Tuna v konzervi

Tuna dobro prenese konzerviranje, zato lahko optimalen okus in teksturo ohrani kar pet let po izteku roka »najbolje uporabiti do«.

Fižol

Če fižol hraniš na suhem mestu, se praktično ne more pokvariti. S časom bo sicer izgubil vsebnost vode, zato bo potreboval daljši čas namakanja oziroma kuhanja.

Med

Med je še eno živilo z neskončnim rokom trajanja. Z leti sicer lahko potemni in tvori sladkorne kristale, ki so povsem varni, a nevšečni mnogim potrošnikom.

honey, bread, spoon
Foto: estelheitz iz Pixabay

Žgane pijače

Za dobro vino velja, da z leti postaja vse boljše. Žal velja tudi, da se na zelo visokih ali zelo nizkih temperaturah hitro pokvari. Če zamašek nekoliko pušča, tudi hitro oksidira, čez čas pa se lahko pokvari že zaradi procesov, ki potekajo med sestavinami vina. To ne velja za žgane pijače, ki so v neodprtih steklenicah nepokvarljive. Ščiti jih visoka vsebnost alkohola in se z leti ne starajo. Izjema so sladke žgane pijače, iz katerih bo s časom nekaj sladkorja izkristaliziralo, zato bo pijača postala manj sladka.

Bel riž

Rjav riž je resda nekoliko bolj zdrav, a zaradi večje vsebnosti maščob tudi manj obstojen. Bel riž shranjen na suhem mestu pa nima omejenega roka trajanja.

rice, food, healthy
Foto: ImageParty iz Pixabay

Te je katero od živil na seznamu presenetilo s svojo dolgo obstojnostjo? Zapiši ga v komentarju! 👇

Prejšnji članekNa pobudo Tanje Fajon podpisano pismo o širitvi EU
Naslednji članekNa današnji dan: Prvi ženski doktorat v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.