Predsednik vlade Robert Golob: »Sprejem novega strateškega koncepta Nata je revolucionaren«

Predsednik vlade RS Robert Golob na zasedanju vrha zveze Nato
Predsednik vlade RS Robert Golob na zasedanju vrha zveze Nato Foto: on nato

Predsednik vlade Republike Slovenije je v zadnjih dneh prisostvoval na zasedanju predsednikov vlad in držav zveze Nato. Tridnevno zasedanje je potekalo v Madrudu, poudaril pa je, da načrti za povečevanje obrambnih izdatkov niso nastali zaradi političnih pritiskov, temveč zaradi situacije v svetu, ki se je od predhodnega vrha zavezništva radikalno poslabšala.

Zasedanje vrha zveze Nato v Madridu

Kot je poudaril premier Robert Golob se je treba na divjo vojno, ki vihra na evropskih tleh, ustrezno odzvati. Vsaka država se lahko najbolje odziva na tistih področjih, na katerih lahko največ doprinese, zato bo tudi Slovenija znotraj Nata morala temeljito pretehtati svojo obrambno in varnostno doktrino. »Le znotraj Nata in z enotnostjo članic zavezništva smo lahko uspešni pri soočanju z bodočimi izzivi,« je povedal premier.

Zaključna izjava premierja Roberta Goloba po zasedanju

»Ravno zato je sprejem novega strateškega koncepta Nata revolucionaren, saj se koncept ne loteva le trenutnih groženj, temveč svoj pogled usmerja v prihodnost in skuša delovati preventivno,« je sklenil v zaključni izjavi po zasedanju zveze Nato. Tako je še dodatno potrdil podporo Slovenije razširjenemu načinu delovanja Nata in njegovo repozicioniranje z vidika globalnih tveganj.

Na samem zasedanju je bila večkrat omenjena tudi vloga Bosne in Hercegovine ter njen vstop v Evropsko unijo. Premier Robert Golob je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval, da se tej državi predvidoma do konca letošnjega leta podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekS Harryjem Potterjem smo se na Hogwarts Express podali že pred 25 leti
Naslednji članekVirusi v sveži vodi preživijo tako, da se držijo plastike

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.