S Harryjem Potterjem smo se na Hogwarts Express podali že pred 25 leti

Prva knjiga legendarne fantazijske zbirke Harry Potter je izšla 26. junija 1997 pri založbi Bloomsbury Press. To pomeni, da je za nami že 25 let čarovniškega sveta, ki se je iz Združenega kraljestva razširil po celem svetu.

Harry Potter in kamen modrosti avtorice J.K. Rowling je bil preveden v več kot 70 jezikov, v slovenščini (v prevodu Jakoba J. Kende) je izšel leta 1999.

Prvemu delu je sledilo še šest knjig; Harry Potter in … Dvorana skrivnosti, Jetnik iz Azkabana, Ognjeni kelih, Feniksov red, Princ mešane krvi, Svetinje smrti. Skupaj predstavljajo eno najbolj prodajanih zbirk knjig vseh časov.

Obletnico obeležili s posebno izdajo knjige

Srebrno obletnico bunkeljnov, štirih ikoničnih hiš Bradavičarke in junaškega tria mladih čarovnikov je britanska založba Bloomsbury obeležila z novo posebno izdajo knjige Harry Potter in kamen modrosti.

Knjiga s trdimi platnicami ima prvotno naslovnico ilustratorja Thomasa Taylorja kakor prva izdaja leta 1997. V njej se poleg zgodbe skrivajo originalne skice J.K. Rowling in pripoved Taylorja, kako je kot mlad umetnik pripravljal naslovnico.

Posebna izdaja, izdana 9. junija, bo na voljo eno leto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TheGregWhoLived (@thegregwholived)

J.K. Rowling: Nisem imela pojma, kaj prihaja

Avtorica Harryjevega sveta J.K. Rowling se je ob srebrni obletnici izida prve knjige odzvala z zapisom na Twitterju.

»Na današnji dan pred 25 leti sem prvič videla Harryja Potterja in kamen modrosti v knjigarni (Waterstones, Prince’s Street, Edinburgh). To je bil eden najboljših trenutkov v mojem življenju,« je zapisala.

V nadaljevanju pa dodala: »Nisem imela pojma, kaj prihaja, ko sem otopelo stala v tisti knjigarni in strmela v svoje ime na hrbtu objavljenega romana. Hvala vsakemu posameznemu bralcu, ki se je leta 1997 vkrcal na Hogwarts Express in ostal s Harryjem do konca. Kakšno potovanje je bilo …«

Že 20 let od prvega filma

Zbirka sedmih knjig je bila upodobljena v osmih filmih, zadnjega smo si ogledali leta 2011, prvi – Harry Potter in kamen modrosti – pa je na platna izšel novembra 2001.

Ob 20. obletnici so se igralci vrnili na Bradavičarko in obujali spomine v HBO-jevem Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts.

Med njimi tudi Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ronald Weasley) in Emma Watson (Hermione Granger).Igralska zasedba Harryja Potterja ob ponovnem srečanju

Prejšnji članekVlada sprejela spremembe Sklepa o Študentskem domu Ljubljana
Naslednji članekPredsednik vlade Robert Golob: »Sprejem novega strateškega koncepta Nata je revolucionaren«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.