Virusi v sveži vodi preživijo tako, da se držijo plastike

Virusi
Foto: geralt iz Pixabay

Raziskovalci so ugotovili, da lahko nevarni virusi v vodi preživijo vsaj tri dni, če se oprimejo plastike. Gre za viruse, ki povzročajo diarejo in trebušne težave, kot so rotavirusi. Delci mikroplastike, ki jim pomagajo pri preživetju, so lahko manjši od petih milimetrov.

Prejšnje raziskave z virusi so izvajali v sterilnih pogojih, to pa je prva raziskava, ki pojasnjuje vedenje virusov v okolju. Vodil jo je profesor Richard Quilliam z Univerze v Stirlingu (University of Stirling). Na koncu se je z laboratorijskimi metodami prepričal, da so virusi na mikroplastiki še nalezljivi. Pri tem so testirali dva različna tipa virusov: tiste z ovojnico (na primer virus gripe) in take brez nje (na primer rotavirusi). Pri virusih z ovojnico se je ta hitro raztopila, virusi brez ovojnice pa so se uspešno pritrdili na mikroplastiko in preživeli.

Ugotovitve so del več kot 2 milijona evrov vrednega projekta, ki ugotavlja, kako plastika prenaša viruse in bakterije v okolju. Zaključili so, da mikroplastika patogenom omogoča prenos v okolju. To v praksi pomeni, da v treh dneh lahko pripotujejo iz čistilnice odplak do javne plaže. Čistilnice namreč ne morejo zajeti drobcev mikroplastike, zato ti po reki pripotujejo v estuarij in lahko zaidejo na plaže. Ker so delci plastike tako majhni, jih plavalci nevede lahko zaužijejo. Poleg najmanjših delcev mikroplastike se na plaži občasno znajdejo tudi majhni obarvani plastični peleti, ki jih otroci lahko poberejo in nesejo v usta. Že nekaj virusov pa je dovolj za razvoj bolezni.

Medtem ko vpliv mikroplastike na človeško zdravje še ni dobro raziskan, je jasno, da ta lahko predstavlja resno zdravstveno tveganje, če so delci okuženi s patogeni. Virusi se sicer lahko vežejo tudi na naravne površine v okolju, a je plastika precej bolj trdovratna od naravnih materialov.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPredsednik vlade Robert Golob: »Sprejem novega strateškega koncepta Nata je revolucionaren«
Naslednji članekIme za dojenčka od sedaj tudi v Ikeinem katalogu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.