Volitve 2022 – Gibanje Svoboda: »Za pridobitev stanovanjskih kreditov imamo namen ponuditi mladim državne garancije, da bodo lažje izpolnjevali pogoje Banke Slovenije in pridobili posojilo za stanovanje.«

Letošnje državnozborske volitve bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022, področje urejanja položaja mladih pa predstavlja pomemben del programa vseh strank. Kako se bodo lotile reševanja problematike mladih? Spremljaj naš portal za informacije iz prve roke!

Gibanje Svoboda je politična stranka, ki je pod imenom Stranka zelenih dejanj (kratica Z.DEJ) nastala leta 2021. Januarja letos se je stranka preimenovala v Gibanje Svoboda. Njen predsednik je Robert Golob. Stranka se zavzema predvsem za zeleni prehod.

Kaj načrtujete za širitev in višjo kvaliteto STEM (science, technology, engineering and mathematics – znanost, tehnologija, strojništvo in matematika) programov v izobraževanju?

Glede kurikulumov verjamemo, da jih je potrebno na splošno posodobiti in nadgraditi z strokovnim pristopom, zato da se jih uskladi s potrebami mladih v današnji družbi in okolju. V sklopu tega je področje STEM eno izmed najbolj spremenljivih z napredki tehnologije in znanosti. Poleg tega pa želimo več investirati v slovensko znanost ter pri tem tudi izkoristiti priložnosti za financiranje na ravni Evropske unije.

Kakšne načrte imate za urejanje stanovanjske stiske mladih?

Sistemsko naslavljanje stanovanjske problematike je ena izmed naših prioritet. Država mora poskrbeti za pogoje, da se zgradi in da na trg dovolj stanovanj. To pomeni, da morata prvo država in lokalna samouprava urediti boljše razpolaganje z zazidljivo zemljo.

Potem mora država spodbuditi, da bo na čim manjših območjih lahko živelo čim več ljudi in to čim bolj kakovostno. Tu je potrebno slediti dobrim urbanističnim praksam za manjši vpliv na okolje (npr. ohranjanje kvalitetnega bivanjskega okolja, kulturnih značilnosti kraja itn.). Graditi bo potrebno nove soseske, a tudi urejati obstoječe. Predvsem bi bilo potrebno razviti »mrtvo« zemljo, kot so gradbene jame, funkcionalna degradirana zemljišča, ki jih v naših večjih in manjših mestih ni malo. Potencial vidimo tudi v alternativnih stanovanjskih skupnostih in zadrugah, za katere bo potrebno vzpostaviti ustrezno zakonsko podlago.

Zadnje pa je potrebno omejevati negativne učinke prekomernega oddajanja sob na platformah, kot so airBnB, posebej na primer na obali in Ljubljani, seveda ob polnem soglasju lokalnih oblasti.

Za pridobitev stanovanjskih kreditov imamo namen ponuditi mladim državne garancije, da bodo lažje izpolnjevali pogoje Banke Slovenije in pridobili posojilo za stanovanje.

Kako se nameravate lotiti reševanja zaposlitvenih težav mladih (pomanjkanje pripravništev, težja zaposljivost, odhod najboljših kadrov v tujino, zakasnjene upokojitve)?

Ključno se nam zdi, da ima vsak posameznik avtomijo, da se odloči o tem, kaj bo počel, kako si bo organiziral življenje in kako se bo preživljal ter da država vzpostavi pogoje, ki mu to omogočajo. Te bomo zagotovili najprej z naslavljanjem prekarnosti, kjer se bomo osredotočili na sektorje, kjer je izkoriščanje prekarnosti najbolj pogosto in tam okrepili nadzor. Z zgledom v javni upravi, kjer bomo prekarnost odpravili, bomo vzpostavili strategijo in ukrepe za odpravo prekarnosti, ki jih bo nadzirala vlada.

Poleg tega potrebujemo posebej mladi bolj stimulativne karierne možnosti v Sloveniji, zato bomo z stimulativno obdavčitvijo spodbujali nagrajevanje delavcev ter si prizadevali za zdravo ravnovesje med zasebnim in profesionalnim življenjem (tudi z uvedbo pravice do odklopa od službenih komunikacijskih sredstev v prostem času). Ob upokojitvi bomo zagotovili finančno vzdržen pokojninski sistem z obveznim II. stebrom ter večjim spodbujanjem k vključitvi v III. steber.

Glede odhoda najboljših kadrov v tujino se pri tem vprašanju osredotočamo na kroženje možganov, ne preprečitvijo bega možganov. Interes mladih, da gredo v tujino tako na izobraževanje kot delo, je naraven, še posebej, če imajo ponekod po svetu boljše pogoje za delo ter s tem pridobijo tudi vredne izkušnje življenja v tujini, kot so samostojnost in spoznavanje različnih kultur. V Gibanju Svoboda se osredotočamo na kroženje možganov kar pomeni, da je ključno, da tudi v Slovenijo privabljamo radovedne mlade ljudi, da pridobijo mednarodne izkušnje pri nas, poleg tega pa ustvarimo razmere v državi, ki bodo mladim po določenem času v tujini olajšale ter omogočile stimulativno pot nazaj v Slovenijo.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekZakaj se ženske težje odločajo za vstop v podjetništvo ter s kakšnimi izzivi se srečujejo?
Naslednji članek5 najbolj kontroverznih igralcev in igralk

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.