Združeno kraljestvo dokončno zapustilo Evropsko unijo

Štiri leta, 27 tednov in dva dneva po referendumu, je Združeno kraljestvo v četrtek zvečer dokončno zapustilo Evropsko unijo (v nadaljevanju EU). Po sedeminštiridesetih letih članstva je Otok za Unijo tretja država. Od petka dalje na Otoku veljajo novi režimi pri potovanjih, študiju in poslovanju. Prebivalci in podjetja se bodo tako v kratkemestvu soočali z novo paleto birokracije, ki jo je še treba potrditi.

Nestrinjanje še vedno prisotno

Kmalu po zvenenju Big Bana ob 23. uri, ki je oznanilo, da Združeno kraljestvo uradno zapušča EU, je britanski premier Boris Johnson dejal, da je to neverjeten trenutek za državo in da imajo prebivalci Otoka svobodo, da stvari sprejemajo drugače in boljše. Škotska ministrica Nicola Sturgeon pa je na svojem Twitter profilu zapisala: »Škotska se bo v Evropo vrnila kmalu. Pustite prižgano luč,« in ob tem objavila fotografijo, na kateri sta besedi Evropa in Škotska povezani s srcem.

Sporazum s Španijo

Sporazum, ki bo začel veljati šele pozneje v letu, bo prevoznikom omogočil prosto gibanje med britanskim ozemljem in EU. V skladu s sporazumom bo Gibraltar del schengenskega območja prostega potovanja EU. Britanski zunanji minister Dominic Raab pa je ob tem dejal, da se vse strani zavzemajo za ublažitev prehajanja meja.

Ne pozabi! Za vstop v Združeno kraljestvo boš po novem potreboval potni list.

VIRGUARDIAN.COM
Prejšnji članekUživajte s prijatelji na varen način s Huawei P smart 2021 in FreeBuds Pro
Naslednji članekHook-up v času korone

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.