Meglena idila

Zima je prišla, sneg leti z neba, je puščava zemlja vsa.
Mraz prihaja z njo, hud možak je to, nam pa nič hudo ne bo.
Mrazek prava reč, mi gremo na peč, pa ne more nam nič več. (slov. ljud.)

Prišla je zima, kraljica mraza in snežnih radosti. Dnevi se krajšajo, noči se daljšajo, živali so se odpravile k zimskemu spanju.  Kaj pa ljudje? Ljudje pa še vedno hitimo naprej v stalnem tempu življenja. K običajnim obveznostim pa je nad marsikom še pritisk ustvariti popolne, idilične praznike – popolna, srečna družina, ki se zbere ob jelki, pod katero se kopiči obilica dragih daril. Realnost je mnogokrat drugačna od sanjske predstave popolnosti.

Popolnost ne obstaja in nikoli ne bo obstajala. Je samo nek družbeni ideal, ki nam ga trgovci s pomočjo medijev vsiljujejo na vsakem koraku, da bi lahko prodali čim več artiklov. To jim že več let izredno uspeva – trgovine so polne ljudi, ki nakupujejo. Pa res vse to nujno potrebujejo? Včasih bi bilo morda bolje čas, ki ga preživimo v trgovinah preživeti s svojimi bližnjimi, ter denar porabiti za grajenje odnosov. Namesto daril povabimo prijatelje na večerjo, pojdimo na izlet, preživimo nekaj trenutkov drug z drugim. Materialne stvari slej ko prej zastarajo, spomini pa lahko ostanejo večno. Spomine bomo lahko ustvarjali le, če bomo sami dovolj spočiti, zato ne pozabimo nase, na počitek in sprostitev.

V tem obdobju drug drugemu želimo vesele praznike in srečno novo leto. Kaj pa je to sreča, od kje prihaja? Sreča je tisti občutek, ki te obvlada, ko se zaveš, da je življenje dobro in si ne moreš pomagati, da se ne bi smejal. Sreča je občutek dobrega počutja, veselja, zadovoljstva. Ko so ljudje uspešni, varni, zadovoljni, občutijo srečo. Pristna sreča prihaja od znotraj. Izhaja iz pametnih odločitev, vključno z izbiro, da bi bili srečni. Ko nam zunanje stanje gre dobro, bi nam lahko olajšalo izbiro sreče, vendar to ni vzrok za njen nastanek. Lahko ste srečni, tudi kadar stvari okoli vas niso nič take, kot bi si želeli.

Po praznikih pa nastopi januar, znan tudi kot najtemnejši mesec v letu.  Ponovno pridejo obveznosti, brezkrbnost praznikov se razbeži. Vreme je temačno, megleno, motivacije za delo, ki se je nakopičilo med prazničnim odmorom pa ni. Takrat je pomembno, da v vsaki stvari vidimo tudi nekaj dobrega. Je težko, ampak je možno. Vsaka megla se razbline, temni oblaki gredo svojo pot naprej in sonce spet zasije v vsej svoji mogočnosti. Včasih je potrebno malo počakati, vendar se splača, saj potem lahko toliko bolj uživamo lepe, sončne trenutke.

Za konec pa še samo – naj bo pristna sreča vaše prevladujoče čustvo ne samo med prazniki, temveč skozi celo življenje.

Ana Petrovič, študentka SFU Ljubljana

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekKaj podariti nekomu, ki ima že vse?
Naslednji članekRastline tudi čutijo bolečino!
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.