Rastline tudi čutijo bolečino!

Raziskovalci so ugotovili, da rastline oddajo ultrazvočni krik, ko steblo rastline odrežemo, ali če jih ne zalivamo dovolj

Skupina znanstvenikov z univerze v Tel Avivu je odkrila, da nekatere rastline oddajajo visokofrekvenčni zvok v stiski, ko so podvrženi stresu iz okolja.

Raziskovalci so testirali rastline paradižnika in tobačne rastline tako, da so jim odvzeli vodo in jim odrezali stebla, nato pa njihov odziv posneli z mikrofonom, nameščenim deset centimetrov stran. V obeh primerih so ugotovili, da so rastline začele oddajati ultrazvočne zvoke med 20 in 100 kiloherci, za katere verjamejo, da lahko prenašajo svojo stisko na druge rastline in organizme v neposredni bližini.

rastline
Ekipa verjame, da bi poslušanje različnih vrst zvoka, ki ga oddajajo rastline, lahko pomagalo pri kmetovanju in kmetom omogočilo, da z manj težav in ugibanj ugotovijo probleme s pridelki na poljih.

Ko so odrezali steblo paradižnika, so ugotovili, da je v eni uri oddajal 25 ultrazvočnih zvokov stiske, poroča Live Science.

Zdi se, da se rastline odzivajo tudi z različno intenzivnostjo zvoka na različne vire stresa. Opazili so, da tobačne rastline oddajajo glasnejši zvok, ko jim je odvzeta voda, kot pa ko so jim odrezali stebla.

Rastline, ki niso imele neposredne nevarnosti iz okolja oziroma poškodbe, so oddajale manj kot en ultrazvočni signal na uro.

Raziskovalci so merili frekvenco in jakost zvoka, ki sta se razlikovala tako po vrsti rastline kot po vrsti stresa. Te ugotovitve so nato vključili v model strojnega učenja, da bi napovedali, katere vrste zvoka lahko povzročijo drugi viri stresa.

Plants have their own kind of nervous system

Praktična uporaba naučenega

»Te ugotovitve lahko spremenijo način razmišljanja o rastlinskem kraljestvu, za katerega je doslej veljalo, da je skoraj tiho,« je skupina raziskovalcev zapisala v prispevku, ki povzema njihove ugotovitve.

Raziskovalci so podatke, ki so jih zbrali v modelu strojnega učenja, uporabili za napovedovanje. Naprimer oddajanje frekvenc zvoka rastlin med vetrom ali dežjem.

Ekipa verjame, da bi poslušanje različnih vrst zvoka, ki ga oddajajo rastline, lahko pomagalo pri kmetovanju in kmetom omogočilo, da z manj težav in ugibanj ugotovijo probleme s pridelki na poljih.

Lansko leto so v drugi raziskavi ugotovili, da so nekatere rastline registrirale »bolečino«, potem ko so jim listi odtrgali ali se jih le dotaknili, kar je povzročilo sproščanje neprijetne kemikalije po listih, ki naj bi odganjala žuželke.

Kako rastline čutijo »bolečino«?

  • Ko hrošček ugrizne na rastlinski list, rana sproži sproščanje kalcija.
  • To sproži verižno reakcijo v celicah vzdolž listov in stebla rastline.
  • Približno ena do dve minuti traja, da odziv doseže vsak del rastline.
  • Kalcij ustvari iz rastline hormonski odziv, da zaščiti svoje liste.
  • Nekatere rastline sproščajo zdravju škodljive kemikalije, da škodljivcem pokvarijo okus.
  • Druge, na primer trava, oddajajo hormone, ki privlačijo bližnje parazitske osi, ki jedo napadajoče žuželke.
VIRDailyMail
Prejšnji članekMeglena idila
Naslednji članekEdinburg – rojstni kraj Harryja Potterja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.