Edinburg – rojstni kraj Harryja Potterja

Prestolnica Škotske je očarljivo mesto, ki se ponaša s prav čudovitim gradom. Vzpenja se nad mestom in če si v Edinburgu, si ga moraš pogledati. Predvsem zaradi tega, ker boš v njem vedno našel vsaj enega Škota, oblečenega v tradicionalni kilt s pipami v rokah.

Mesto za oboževalce mladega čarovnika

Izložba kavarne v Edinburghu
Foto: Katja Stojić

Edinburg je seveda zelo znan po svoji kavarni, kjer je JK Rowling pisala knjige o Harryju Potterju. Kavarno si lahko ogledaš, v njej popiješ kavo in se pretvarjaš, da v bližini sedi tvoja najljubša pisateljica. Samo pazi, da ne boš vdrl notri, tako kot sem jaz, in glavo obračal na vse strani, ker pač upaš, da bo Rowlingova v tistem trenutku ravno tam. Natakarica te bo po vsej verjetno grdo pogledala in se te želela čim prej znebiti.

Čudovita narava in bogata zgodovina

Če imaš malo več časa in ti je vreme naklonjeno, ti svetujemo, da se povzpneš na bližnji hrib, ki je v bistvu izumrli vulkan. Ni preveč naporen vzpon, razgled pa je čudovit. Vidiš vse mesto, pa še pokrajino, ki ga obdaja, vse do obale.

Ulica v Edinburgu
Foto: Katja Stojić

Čudovit je tudi kraljevi botanični vrt, kjer si lahko malo spočiješ in oddahneš od množice ljudi. V njem boš videl številne eksotične rastline, ki jih v naši mali Sloveniji pač ni. Pa še vstopnine ni, tako da lahko vstopiš zastonj.

Seveda se moraš sprehoditi po slavni Royal Mile, ki povezuje grad in palačo. Na tej cesti so tudi nekatere zanimivosti, kot na primer muzej s skoraj dvesto let staro kamero obscuro. Blizu imaš tudi pokušnje viskijev, vendar ti svetujemo, da je to tvoja zadnja postaja.

Temačna preteklost za pogumne

Ulični znak Babičine zelene stopnice
Foto: Katja Stojić

Poleg muzejev, galerij in gledališč pa je zanimiv še ogled bolj temačne zgodovine mesta. Edinburg ima namreč kar temačno preteklost in če si dovolj pogumen, se odpravi na voden ogled po pokopališčih, podzemnih rovih in pozabljenih celicah. Ogled je vreden vsakega funta, ki ga porabiš zanj, ker ti ponudi res nepozabno in nenavadno izkušnjo.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekRastline tudi čutijo bolečino!
Naslednji članek3 telefonske funkcionalnosti, ki izboljšajo mobilni gaming

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.