ŠOU Svetovalnica

Pozdravljeni!
Sem študent tretjega letnika Fakultete za družbene vede in vse do letošnjega študijskega leta sem prejemal republiško (po novem državno) štipendijo. Letos so mojo vlogo zavrnili, ker je naš dohodek na družinskega člana za 38 evrov večji od predpisanega cenzusa. Sedaj ne vem, kaj naj naredim, kajti ta štipendija mi je vsaj malo olajševala moje finančno stanje. Zanima me, kako naj se lotim pisanja pritožbe oz. ali se je sploh smiselno pritoževati v mojem primeru. Najlepša hvala za vaš odgovor.

Živjo!
Najprej naj te opozorimo, da se vse prošnje za državno štipendijo letos presojajo po pravilih Zakona o štipendiranju (in njemu podrejenega Pravilnika o dodeljevanju državnih štipendij) in gredo v pristojnost odločanja Centrov za socialno delo (oz. na drugi stopnji pritožbe Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve). Tako bi že na začetku za odgovor na tvoje vprašanje, ali je pritožba sploh smiselna, morali najprej pogledati, ali so bile kakorkoli kršene določbe tega zakona oz. pravilnika.
Sam postopek v zvezi z odločanjem o dodelitvi pravice do državne štipendije je upravni postopek, kot ga opredeljuje Zakon o splošnem upravnem postopku (v nadaljevanju: ZUP) in zato se za vsa dejanja v tem postopku (sestavina odločb, pravica do pritožbe, potek rokov …) upoštevajo določbe tega zakona. Pri pritožbi se lahko tako vedno sklicuješ le na pritožbene razloge, kot so določeni v 237. členu ZUP-a, in sicer:
– nepopolna ali napačna ugotovitev dejanskega stanja (Primer: CSD je pri izračunu cenzusa upošteval nek dohodek, ki pa ga dejansko nisi prejemal, ali pa je nepravilno ugotovil višino nekega dohodka; smiselno enako tudi, če je CSD nepravilno ugotovil število družinskih članov.);
– kršitev pravil upravnega postopka (Primer: Tvoja odločba o štipendiji ne vsebuje vseh sestavin, kot bi jih morala imeti po 210. in naslednjih členih ZUP-a; npr. obrazložitve, pravnega pouka …);
– napačna uporaba materialnega predpisa oz. neuporaba predpisa, ki bi moral biti uporabljen (Primer: CSD ni pravilno uporabil določb Zakona o štipendiranju, Pravilnika o dodeljevanju državnih štipendij …).
To so torej vsebinski razlogi za pritožbo. Če dejansko ni bilo nobenih omenjenih nepravilnosti, potem na žalost ni nobenih pravih razlogov za pritožbo. To, da presegate cenzus le za nekaj evrov, žal ne bo šlo skozi …

V kolikor obstaja razlog za pritožbo, si bomo v naslednji štveilki revije Študent, pogledali še oblikovno plat pritožbe!

 


 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.