5 nasvetov proti poletni vročini

Obstaja veliko preverjenih načinov, da zmanjšate potrebo po klimatski napravi in se ne spotite.

1. Nosite primerna oblačila

Po nesreči v nuklearni elektrarni v Fukushimi in s tem povezani energijski krizi na Japonskem, je država prosila delavce, da se izogibajo kravatam in formalnim oblekam na delovnih mestih. Nošenje vremenu primernih oblačil omogoči lažje prenašanje visokih temperatur in zagotovi, da zmanjšamo delovanje klimatske naprave.

2. Naj vročina ostane zunaj

Naslednji korak je, da poskrbite, da vročina ostane izven hiše. Zakrivanje oken s svetlo obarvanimi senčili pomaga predvsem na zahodni strani, kjer vstopa največ toplote predvsem popoldan. Pogosto spregledan vir toplotne energije so električne naprave v hiši. Izklapljanje televizije in ugašanje luči bo znatno pripomoglo k hlajenju notranjosti. Zelo učinkovit način ohranjanja nižje temperature so senčila na zunanji strani oken ter senčenje dreves in drugih rastlin na zahodni in tudi vzhodni strani hiše.

3. Poskrbite za kroženje zraka

Že manjši premiki zraka lahko pripeljejo do velikih razlik. Namestitev stropnega ali prenosnega ventilatorja bo povečalo kroženje zraka in ohladilo sobo na energijsko učinkovit način. Odpiranje oken za ustvarjanje prepiha je tudi učinkovito, toda tega ne počnite v najbolj vročih urah dneva.

4. Uporabite hladne noči tudi podnevi

Kljub temu da je podnevi vroče, so noči dosti hladnejše. Učinkovit način izkoriščenja tega pojava je nočno zračenje. Pri tem vam lahko pomaga prezračevalni sistem ali naravno prezračevanje. Ventilator bo skozi odprta okna vsrkal hladen večerni zrak in odpihnil vroč zadušljiv zrak, ki se je nabral v hiši čez dan. Sredi dneva pa zaprite okna in ugodje bo v hiši ostalo primerno dlje časa.

5. Optimizirajte klimatsko napravo

Če uporabljate starejšo klimatsko napravo, je priporočljivo, da jo redno pregleda serviser, ki bo poskrbel, da bo naprava delovala z najvišjo učinkovitostjo.

logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekLogitech Rally modularne 4k videokonferenčne kamere
Naslednji članekSkrb za zdravje naj bo prioriteta tudi na delovnem mestu
logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.