Bomo tudi pri nas začeli vračati embalažo? – Kavcijskemu sistemu s(m)o vse bolj naklonjeni

Leipzig, Germany - May 23, 2018: Woman friends together at the reverse vending machine recycle plastic bottles, ecology concept
Foto: frantic00 iz iStock

V Nemčiji in na Hrvaškem je povratna embalaža, za katero prejmeš kavcijo, že uveljavljen sistem. Pri nas zaenkrat še čaka na dokončno potrditev pri Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Kot kaže so takšnemu sistemu vse bolj naklonjene tudi trgovske družbe, ki bodo imele pri kavcijskemu sistemu pomembno vlogo: delovale bi namreč kot glavni organizatorji prevzemnih mest za embalažo.

Nasprotnikom se kavcijski sistem zdi (pre)drag

Kljub splošni naklonjenosti Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije kavcijskemu sistemu nasprotuje in opozarja, da bi ta podražil sistem ločenega ravnanja z odpadki. Ta trenutno stane 27 milijonov evrov letno, kavcijski sistem pa naj bi ga podražil na 34 milijonov evrov. Združenje industrije pijač in nevladna organizacija Eko krog trdita, da te številke ne odražajo dejanske situacije. Zbornici očitajo, da je med stroške vzpostavitve sistema štela tudi kavcije, ki se potrošnikom povrnejo.

Koliko boš za posamezen kos embalaže »zaslužil«?

Marian Šefčovič, izvršni direktor podjetja Radenska in predsednik Združenja industrije pijač, pravi, da bodo morali vzpostavitev sistema financirati proizvajalci pijač in trgovci. Glede višine kavcije še ne more govoriti, saj zaenkrat niti sama zakonodaja še ni sprejeta. Po njegovem mnenju pa bi ta lahko znašala med 10 in 15 centov za vrnjen kos embalaže pijače.

Sydney, Australia 08-16-2019. Return and Earn public return point for recycling. Reverse Vending Machine for refund and recycling of glass bottles. Hand holding a bottle
Foto: Daria Nipot iz iStock

Lidl, Spar, Tuš in Hofer spremembe podpirajo, Mercator ostaja nenaklonjen

Lidl je kavcijski sistem za embalažo pijač za enkratno uporabo prepoznal kot »rešitev prihodnosti«. K tem jih prepričujejo predvsem pozitivne mednarodne izkušnje: države, ki so že uvedle tak sistem, namreč dosegajo visoke okoljske cilje. Spar Slovenija že več let skrbi za avtomate za povratno embalažo, kjer lahko kupci oddajo prazne steklenice in pripadajoče zaboje. Vračilo steklenic omogočajo celo tistim, ki so nakup opravili v spletni trgovini. S tem so med letoma 2021 in 2023 zbrali več kot 8,3 milijone povratnih steklenic. Tudi uvedba kavcijskega sistema se jim zdi dobrodošla.

Tuš je poudaril, da sistem, ki omogoča učinkovito zbiranje embalaže podpirajo, tudi Hofer bo glede kavcijskega sistema za enkratno uporabo deloval v skladu z zakonskimi predpisi. Hofer se že trudi, da bi dosegel določene okoljske cilje: do konca leta 2025 si želi količino embalaže zmanjšati za 15 odstotkov in zagotoviti, da je vsa uporabljena embalaža primerna za recikliranje, ponovno uporabo ali kompostiranje. Mercator je zaenkrat edini, ki na uvedbo kavcijskega sistema ne gleda pozitivno.

Belgrade, Serbia - March 13, 2023: Red Flags in Front of Mercator Hypermarket Store Shopping Centre Sunny Day.
Foto: Baloncici iz iStock

Kdaj bomo začeli vračati embalažo?

Kljub zgoraj omenjenim pozitivnim novicam bo do uvedbe sistema v vsakdanje življenje še trajalo. V Združenju industrije pijač ocenjujejo, da bi po sprejemu zakonodaje za uvedbo kavcijskega sistema potrebovali še od 18 mesecev do dveh let, da bi sistem zaživel v praksi. To pomeni, da bomo v idealnem scenariju z vračanjem embalaže začeli šele leta 2027. Medtem v tujini že uspešno izkoriščajo sistem, ki se zoperstavlja globalnemu problemu odpadne embalaže:

Why 99 percent of bottles in Germany get returned
VIRSVET24
Prejšnji članek7 stvari, ki jih morate vedeti pred potovanjem po Evropi
Naslednji članekMesečni horoskop za junij 2024 – vse ne bo tako rožnato, kot se zdi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.