Povej staršem! Nabiranje regrata jih lahko močno udari po žepu

Bell peppers tree in garden. There are red and green bell pepper on the tree with green leaves.
Foto: Vasin Hirunwiwatwong iz iStock

Pomlad se bliža in z njo se bližajo tudi ozeleneli travniki, kar pomeni nabiranje regrata in podobno. Bi še vedno nabiral regrat, če ti povem, da te lahko čaka zaradi tega kazen v višini 7 tisoč evrov? Verjetno ne. Ni pa vse tako žalostno, kot se sliši, vseeno pa opomni soseda, ki bo to počel.

Globa do 7000 evrov

Čeprav večina regrat nabira samo za lastno uživanje, so nekateri, ki ga prodajajo. Ampak prodaja regrata, tako kot čemaža in divjih špargljev, spada v okviru prodaje nabranih gozdnih sadežev in zelišč pod ODD. Osebno dopolnilno delo.

Če tega nisi prijavil, te lahko FURS oglobi zaradi dela na črno. Kazen od 1000 pa vse do 7000 evrov.

Zapleteni postopki

Če imaš kmetijsko dejavnosti in regrat raste na tvojem zemljišču, ti tega ni potrebno prijavljati. Vsi ostali pa za to potrebujete vrednotnico. A za to potrebuješ nekaj dni, da jo lahko pridobiš. Stane 10 evrov, ob prodaji pa jo moraš imeti ves čas pri sebi. Če delaš oziroma prodajaš brez nje, te čaka lahko še ena kazen. Tokrat med 400 in 5000 evri.

Ni količinske omejitve

V vseh teh kaznih in žalostnih novicah pa je žarek upanja. Regrata lahko namreč nabereš kolikor hočeš. Količinske omejitve torej ni. Nabiraš ga lahko povsod, tudi na zasebnih neobdelanih zemljiščih. Mora pa lastnik tega zemljišča dovoliti »rekreativno« nabiranje.

Science of plant research, Chromosome DNA and genetic, Development of rice varieties, Scientist researching and experiments genetic of rice with record data in the fields.
Foto: ipopba iz iStock

Kateri plodovi imajo omejitve?

Pravilnik o varstvu gozdov že nekaj let dovoljuje nabrati le 2 kilograma plodov. Gobe, borovnice, kostanj, brusnice in tako naprej. Vseeno pa je dovoljeno nabrati gobo, ki je težja od 2 kilogramov. Zelnatih rastlin lahko nabereš do 1 kg. Prav tako nabiranju gob sledijo še ostali zakoni in uredbe. Pod to spada na primer prepovedana uporaba pripomočkov za nabiranje, ki lahko poškodujejo rastišče. Dovoljeno je prenašanje gob le v trdni in zračni embalaži. Za vse kršitve je predvidena kazen med 200 in 400 evrov. Če pa jih prodajaš, sta postopek in kazen enaka kot pri regratu.

Kaj moram narediti, da lahko prodajam?

Cena regrata na ljubljanski tržnici je med 10 in 13 evri. Drugje ga lahko dobiš morda tudi ceneje. Da pa bi ga prodajal, se moraš držati naslednjih korakov pri pridobivanju vrednotnice.

  1. Elektronski naslov – Zaradi prijavnih postopkov ga potrebuješ, ker brez njega ne bo moč opraviti prijave ODD.
  2. Digitalno potrdilo za prijavo prek spleta – ODD moraš prijaviti na Ajpes. Lahko osebno ali prek spletnega portala. Za to rabiš digitalno potrdilo, ki ga pridobiš na upravni enoti. Vlogo lahko dobiš na spletu, moraš pa jo osebno nesti na UE. Po elektronski pošti bodo poslali prvo geslo, po dveh dneh pa preko pošte še drugo geslo. Nato digitalno potrdilo prevzameš preko spleta.
  3. Lahko začneš s prijavo ODD – To sicer traja nekaj minut. Na svojo elektronsko pošto boš dobil zaporedno številko, pod katero si voden na seznamu izvajalcev.
  4. Vrednotnica je nujna! – Brez vrednotnice ne smeš prodajati. To je potrdilo, da si prijavil ODD. Stane 10 evrov. Osem jih gre za pokojninsko zavarovanje, dva pa za zdravstveno. Velja samo za koledarski mesec, kar pomeni, da moraš kupiti vsak mesec novo. Pridobiš jo lahko prek portala e-uprava ali na upravni enoti.
  5. Prijavi dohodke na FURS – Polletno moraš obveščati FURS o doseženem prihodku iz ODD. To storiš preko obrazca, ki ga lahko oddaš prek eDavkov ali na finančnem uradu. Prihodek v posameznem polletju ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač, kar znaša okoli 3000 evrov. Dohodek se bo štel k dohodnini, vložiti pa moraš še napoved za odmero akontacije dohodnine. To storiš vsak mesec do petnajstega dne.
  6. Izdajaj račune.

Urednik portala Student.si

VIRFURS
Prejšnji članekV Evropi bo v naslednjih dneh 30 000 ameriških vojakov brez zaščitnih mask
Naslednji članekVstopi v prihodnost: vrata odprl prvi Huaweiev center sodobnih tehnologij v Sloveniji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.