Sneg, kje si?

Kaj je že to sneg? No, SSKJ definira sneg kot padavino v obliki snežink in tudi kot stepen beljak. Mi se bomo držali tistega prvega. Se še spomniš, ko smo kot majhni tekali po snegu in se obmetavali s snežnimi kepami? Količina snega, število dni s snežno odejo, dnevi sneženja in vse v povezavi s tem je pomembno. Pri podatkih so nam na pomoč priskočili prijatelji pri Agenciji RS za okolje.

Največja višina snežne odeje pri nas je bila kar 700 cm. Izmerili so jo 22. aprila 2001 na Kredarici. Največ zapadlega snega v enem dnevu je bilo 125 cm. Izmerili so ga pri Domu na Komni, in sicer 4. marca 1970. Na Kredarici so izmerili tudi najdaljše obdobje snežne odeje. V sezonah 1976/77 in 1984/1985 je snežna odeja tam obstala kar 290 dni.

Res je težko gledati mlajše, ki se dejansko ne morejo igrati na snegu pozimi. Kepanje, sankanje, snežaki, smučanje, bordanje ali delanje angelčkov v snegu. Tega je vse manj in razen presenečenj v kaki zimski sezoni bo priložnosti za to še manj. Izkoristimo, kar lahko! Ko zapade sneg, naj zato vsak naredi snežaka ali pa se s sankami spusti po najljubšem hribu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJK Rowling izgublja oboževalce
Naslednji članekTjaša Kokalj Jerala: »Na takšen začetek materinstva, kot sem ga doživela, te nihče ne more pripraviti.«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.