JK Rowling izgublja oboževalce

Najbogatejša pisateljica na svetu izgublja točke priljubljenosti. JK Rowling je zaslovela s svojo serijo o Harryju Potterju in spremenila otroštva številnih otrok. A zadnje čase se vse več oboževalcev obrača proti njej. Zakaj?

Grozljiva osma knjiga v zbirki

Ena najbolj spornih točk je knjiga Harry Potter in otrok prekletstva (Cursed Child). Osma knjiga v zbirki, ki je v bistvu scenarij in po mnenju najbolj zavzetih oboževalcev (tudi mene) sploh ne obstaja. Rowlingova je v tej knjigi spreminjala osebnosti likov, ustvarila prav smešno povprečno zgodbo in pokvarila čudovito zbirko.

 

Igralka, ki je prevzela vlogo Hermione v tej igri, je bila temnopolta. To je nekatere ljudi prav razburilo, zato je Rowlingova izjavila, da sama Hermione nikoli ni označila kot belopolte. S tem je sicer le želela braniti reprezentacijo igralske zasedbe, vendar se je s svojimi objavami, ki izdajajo ozadje knjig, zamerila oboževalcem.

Pozno odkrivanje drobnih podatkov

Če želiš nekaj povedati, potem to povej v knjigi, ali pa molči. To pravijo številni fani, ki se prav zgražajo nad novimi odkritji o priljubljenih likih. Ko je Rowlingova odkrila, da sta slavni ravnatelj Dumbledore in predhodnik Mrlakensteina Grindelwald, uživala v strastnem razmerju, so se nekateri fani prav zgrozili.

 

Nič ni narobe s tem, če nekoga označiš kot geja, ampak zakaj je to storila šele zdaj? Rowlingova je tudi zagovarjala Johnnyja Deppa, ki je v filmih odigral Grindelwalda. Depp se je soočal z obtožbami o nasilnem vedenju s strani svoje bivše žene. Avtorica pa je izdavila, da je vesela, da on igra v njenih filmih, česar nekateri prav ne morejo prebaviti.

Vpletena v politiko

Rowlingova je tudi znana po izražanju političnega mnenja. Pogosto ga povezuje z liki iz svojih knjig. To sicer samo po sebi nikogar ne moti, a pogosto poskuša svojo zbirko navezati na trenutno politično stanje. Knjige so napisane in izdane, od zadnje je minilo že dobro desetletje. Zakaj ne bi preprosto pustila, da knjige povejo svojo zgodbo?

 

Baza oboževalcev Harryja Potterja ostaja ena večjih, a zagotovo je že marsikateri fan ločil avtorico od svojih priljubljenih knjig. Navsezadnje moramo tako gledati nanje. Knjige so eno, avtoričino življenje pa drugo. Ampak to je težko storiti, kadar Rowlingova svoji zgodbi skuša nekaj dodajati in spreminjati naše poglede na like, s katerimi smo odrasli.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekNov študijski program: Vizualne umetnosti in oblikovanje
Naslednji članekSneg, kje si?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.