Tretja steza na Heathrowu nezakonita zaradi prisege o ohranjanju okolja

Načrti za gradnjo tretje steze na Londonskem letališču Heathrow so se zaustavili, kajti sodišče je presodilo, da bi granja tretje steze pomenila kršenje pariškega okoljskega sporazuma iz leta 2015.

Upoštevanje pariškega okoljskega sporazuma za razveljavitev tako velikega projekta pomeni korak naprej pri granji nove infrastrukture. To pomeni, da bodo v prihodnosti lahko odpovedani še drugi projekti, saj se je Velika Britanija lansko leto zavezala, da bo zmanjšala emisije CO2 do leta 2050.

Odločitev sodišča je bila pozdravljena s praznovanjem aktivistov in politikov, ki so bili proti gradnji tretje steze zaradi okoljevarstvenih razlogov, kar pomeni, da gre okoljska politika Velike Britanije v pravo smer.

O tretji strezi na Heathrowu se govori že vse od leta 2006, ko se je vlada odločila, da bo gradnjo tretje steze prestavila na poznejši čas. Od takrat so načrti doživeli veliko sprememb, gradnja pa je zeleno luč dobila leta 2018. Neprofitna organizacija Plan B, ki se ukvarja z okoljskimi spremembami, je že takrat opozorila na nepravilnosti povezane z gradnjo tretje steze, je primer ponesla na sodišče, kjer se je obravnava začela marca 2019, končala pa s srečnim izidom za okolje.

VIRForbes
Prejšnji članekMeteorit Novo mesto
Naslednji članekNašli domnevno grobnico Romula, ustanovitelja Rima

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.