Meteorit Novo mesto

Gregor Kos je v svoji domači vasi Prečna pri Novem mestu v sredo našel kos meteorita. Našel ga je povsem po naključju, ko je na dovozu hiše s sinom opazil predmet, ki ga prej tam ni bilo. Sprva je podvomil, da gre za meteorit, ker se ga magnet ni prijel, nato pa je po sobotni iskalni akciji vseeno poklical Ambrožiča, ki je potrdil, da je najdeni kos del meteorita.
Kos je težak 203 grame, ocenjujejo pa, da jih je na območju Novega mesta še več.

Kos meteorita, ki so ga poimenovali Novo mesto, potrjuje, da so bili izračuni, kam bo padel, pravilni, je rekel geolog Bojan Ambrožič z Instituta Jožef Stefan. Prepričan je, da je kosov še več; lahko tudi 100 na območju severovzhodno od Novega mesta. Skupaj s kolegi je že organiziral iskalne akcije za kosi meteorita. Ta je eksplodiral in padel nad Slovenijo in Hrvaško 28. februarja. Ostanke iščejo tudi tujci. Ker po gozdovih še ni trave, je zdaj idealni čas za iskanje meteoritov.

Bojan Ambrožič je tudi opravil analize na mikroskopu FIB Helios 650. V sporočilu za javnost je rekel: »Po preliminarnih analizah gre za navadni hondrit. To sklepamo zaradi vsebnosti hondrul, ki so na kosu meteorita nekatere vidne že s prostim očesom. Prav tako so vidne udarne žile, ki nakazujejo, da gre za meteorit z visoko vsebnostjo udarne metamorfoze. Znanost funkcionira na dva načina, teoretično in eksperimentalno, in izračuni glede kraja padca meteorita so bili pravilni. V naši iskalni akciji v soboto smo se mestu najdbe približali na 350 metrov, res pa je, da je najditelj kos meteorita pobral že tri dni prej.«

Edini najdeni kos zdaj hrani Prirodoslovni muzej Slovenije.

VIRInstitut Jožef Stefan
Prejšnji članekNe pozabimo na dan mučenikov
Naslednji članekTretja steza na Heathrowu nezakonita zaradi prisege o ohranjanju okolja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.