Ne pozabimo na dan mučenikov

Trnjeva krona

10. marca svoj praznik praznujejo moški. Dan mučenikov naj bi nastal po zgodbi 40 vojakov, ki so svoje življenje žrtvovali za krščanstvo. Dan mučenikov je krščanski praznik, beleži pa spor med cesarjem Licinijem in Konstantinom I. Velikim.

Ko je bila pod cesarjem Konstantinom leta 313 uradno sprejeta krščanska vera, je v Vzhodnem rimskem cesarstvu na prvi pogled vse delovalo v redu, a po sporu s cesarjem Konstantinom je cesar Licinij pričel preganjati kristjane. Zaradi državno priznane vere so bili v njegovih vojaških četah seveda tudi krščanski vojaki. Cesar Licinij, ki se je krščanstva želel znebiti, je vojakom dal možnost spreobrnitve, a 40 vojakov se mu je uprlo. Zato jih je 9. marca usmrtil tako, da jih je nage poslal plavati v zaledenelo jezero, ob jezero pa je postavil vročo kopel, če bi se slučajno kdo premislil in se vseeno želel spreobrniti. 39 vojakov je v jezeru zmrznilo, le eden se je odločil ogreti v topli kopeli, kar pa ga je prav tako spravilo v smrt zaradi temperaturnega šoka. A četudi je bilo vojakov sprva le 39, se jim je zaradi nezmožnosti gledanja neznanskih muk, pridružil tudi stražar. Tako število kljub enemu spreobrnjencu ostaja 40.

Tudi moški si na svoj praznik zaslužijo razvajanje, čeprav v današnjem svetu malokateri moški zares »trpi« zaradi svoje moškosti. Tradicionalno se moškim na ta dan pokloni suhe slive, trnje in klobaso v spomin na mučeništvo. Seveda pa ti fant ne bo zameril, če mu poleg trnja podariš še kaj – pa naj bo to njegova najljubša čokolada, nov komplet spodnjega perila ali lepi kozarci za viski. Saj veš, nekaj »tradicionalno moškega«. Nikar pa ne pozabi, da so včasih najboljša darila zastonj ?.

Prejšnji članekPokal Vitranc in Planica letos brez gledalcev
Naslednji članekMeteorit Novo mesto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.