Našli domnevno grobnico Romula, ustanovitelja Rima

Grobnica, ki so jo odkrili v Rimu bi lahko pripadala ustanovitelju Rima, Romulu. V Rimu so na Rimskem Forumu pri Koloseju odkrili grobnico, ki deli zgodovinarje. Kamnita grobnica skupaj z oltarjem, je iz 6. stoletja pred našim štetjem, so ugotovili strokovnjaki. Po legendi naj bi Romul in Rem mesto ustanovila 753 let pred Kristusom. Tako so zgodovinarji razdeljeni pri mnenjih, ali je ta grobnica povezana z njima, in ali sta brata sploh obstajala?

Najdba, ki bo delila mnenja

Strinjajo se, da je najdba izjemnega pomena, a ne najdejo skupnega jezika. Bolj kot grob naj bi grobnica predstavljala simbol. »To ni Romulova grobnica, ampak prostor kjer so ga slavili in se mu poklanjali,« je mnenja Alfonsina Russo, predsednica arheološkega parka Kolosej.

»Zapisi pravijo, da naj bi bila na Forumu grobnica ustanovitelja Rima,« je povedala arheologinja Patrizia Fortini. Pravi, da morajo strokovnjaki razmisliti tudi o tej možnosti, torej verjeti, da je to Romulov grob.

Tako se krešejo mnenja o dejanskem obstoju bratov. Tisti, ki verjamejo v njun obstoj, pa so razdeljeni pri drugih stvareh. Po zapisih naj bi bil Romul po smrti dvignjen v nebesa kot rimski bog Kvirinij. Drugi zapisi pravijo, da je bil razčetverjen s strani senatorjev, ki so bili ljubosumni nad njegovo močjo. Razprava bo tako potekala še dolgo, ne smemo pa mimo zelo pomembnega dejstva. Ta najdba je ena najbolj pomembnih v zadnjih letih, in z navdušenjem bomo čakali na nove ugotovitve.

Grob Romula
Zgodovinsko odkritje grobnice, ki bi lahko bila Romulova.

Legenda o nastanku Rima

Po padcu Troje je Enej dolgo taval po svetu in končno našel svoje mesto v Italiji. Po njegovi smrti so vladali njegovi otroci. Ko je prišel na oblast Numitor, ga je njegov brat Amulij vrgel s prestola. Njegovega sina je ubil, hčerko Rejo Silvijo pa poslal v svetišče in jo imenoval za vestalko (ki se ne smejo poročiti). Vanjo se je zaljubil bog vojne Mars in rodila je dvojčka, Romula in Rema. Amulij je za to izvedel in naročil naj dvojča odvržejo v reko. Ob vznožju Palatina je dvojčka našla volkulja, ki ju je vzgojila in hranila z lastnim mlekom.

Ko sta odrasla sta izvedela za svojo usodo in vrgla Amulija z oblasti in vrnila dedka Numitorja. Čez nekaj časa sta ustanovila svoje lastno mesto. Da bi se odločila, kdo bo vladar mesta, sta se povzpela vsak na svoj grič, in tisti, ki bo videl več ptic bo vladar. Romul se je povzpel na Palatin, Rem pa na Aventin. Romul jih je naštel 12, Rem le 6. Sprla sta se in v veliki bitki je Romul ubil Rema. Mesto, ki mu je zavladal je poimenoval Rim.

Legenda o Rimu
Sinova volkulje

Urednik portala Student.si

VIRScience Daily
Prejšnji članekTretja steza na Heathrowu nezakonita zaradi prisege o ohranjanju okolja
Naslednji članekSanjska služba na letališču: ne zamudi prijave!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.