Sanjska služba na letališču: ne zamudi prijave!

V lanskem letu za kar 7 % povečan obseg zračnega prometa v Sloveniji kliče po novih kandidatih za kontrolorje zračnega prometa. Nov razpis za delovno mesto prihaja s 16. marcem 2020 s strani podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije d.o.o., nanj pa se lahko prijavijo mladi do 25. leta starosti. Izobraževanje kandidatov, ki se izkažejo za primerne, poteka v treh fazah.

Varnost letal je na prvem mestu

Kontrolorji zračnega prometa skrbijo za varen in nemoten potek zračnega prometa s koordinacijo letalskega prometa in skrbjo za varno razdaljo med posameznimi letali.

Poleg zagotavljanja varnosti je njihova naloga tudi vodenje letal na način, da ne prihaja do zamud, ter podajanje nasvetov in podatkov za varno in učinkovito izvedbo letov.

Območna kontrola zračnega prometa
Območna kontrola zračnega prometa.

Po dveh urah dela obvezen počitek

Kontrolor zračnega prometa v Sloveniji dela vse dni v tednu, pri čemer delo ne presega 160 ur mesečno. Izpostaviti velja posebna pravila za kontrolorje, ki opravljajo območno kontrolo zračnega prometa z radarjem: ti morajo po neprekinjenem delu dveh ur obvezno imeti uro počitka, stolpnemu kontrolorju pa pripada ura počitka po treh urah dela na delovni poziciji.

Kontrolor ne (z)more biti vsak

Na razpis za delovno mesto se bodo lahko prijavili kandidati v starosti do 25 let s končano V. stopnjo izobrazbe, aktivnim znanjem angleškega jezika, znanjem uporabe računalnika in z vozniškim dovoljenjem B kategorije.

Poleg tega se od kandidatov pričakujejo še nekatere bistvene psihofizične, osebnostne in intelektualne sposobnosti, pomembne za opravljanje dela.

Med prve sodijo dober vid (dobro razločevanje barv), visoka telesna zmogljivost in dober sluh, bistvene osebnostne lastnosti pa so odgovornost, iznajdljivost, potrpežljivost, mirnost, sposobnost timskega dela, komunikativnost, natančnost in samoiniciativnost.

Poleg teh so pomembnejše intelektualne sposobnosti sposobnost sklepanja, izražanja, analiziranja, koncentracije in dober spomin.

Usposabljanje za poklic traja vse življenje

Pogoj za opravljanje službe kontrolorja zračnega prometa je pridobitev licence, s katero ti izkazujejo zahtevana znanja in sposobnosti.

Samo izobraževanje se prične z osnovnim usposabljanjem, ki obsega osnovna znanja v širini celotnega operativnega področja.

Radarska slika
Zaslon – radarska slika, s katere mora kontrolor zračnega prometa razbrati ključne informacije za uspešno vodenje letal.

Temu sledi izobraževanje, s katerim se kandidati že usmerijo v ožjo specialnost – bodisi za delo v kontrolnih stolpih na letališčih, v območnih centrih, ki kontrolirajo in vodijo letala v preletu, ali pa v centrih, kjer kontrolirajo in vodijo letala, ki pristajajo ali vzletajo na letališču.

Tretja faza usposabljanja je usposabljanje neposredno na specifični lokaciji (denimo na Brniku ali v Mariboru) na delovnem mestu, ki ga bodo kandidati po uspešno zaključenem usposabljanju tudi zasedali.

Sledi še izpit – kdor dokaže svoje znanje, veščine in izkušnje, ki jih je pridobil med usposabljanjem, mu Agencija za civilno letalstvo izda licenco in s tem možnost opravljanja nalog kontrolorja zračnega prometa.

Usposabljanje kontrolorja zračnega prometa pa z opisanim še zdaleč ni zaključeno – dokazovanje usposobljenosti in usposabljanje traja vse življenje, saj morajo kontrolorji svojo licenco podaljševati letno.

V Sloveniji kontrole s štirih letališč

V Sloveniji se kontrola nad našim nebom izvaja iz Območne kontrole zračnega prometa in iz Letaliških kontrol zračnega prometa, ki se nahajajo na štirih letališčih – na Brniku, v Mariboru, v Portorožu in v Cerkljah na Krki.

V lanskem letu vodstvo preko 350.000 letal

letališče
V lanskem letu je bilo dnevno vodenih preko 1000 letal.

Samo v letu 2019 je bilo s strani podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije, katere lastnik in ustanovitelj je Republika Slovenija, uspešno vodenih kar 355.234 letal. Dnevno to pomeni skoraj 1000 zrakoplovov na dan, dnevni rekord pa je bil zabeležen 31. avgusta lansko leto – vodstvo in nadzor so nudili kar 1551 letalom, pri čemer je bilo uspešnih trenutno 109 licenciranih kontrolorjev zračnega prometa.

Spremljaj spletno stran Kontrole zračnega prometa Slovenije in ne zamudi razpisa!

Prejšnji članekNašli domnevno grobnico Romula, ustanovitelja Rima
Naslednji članekTwitter testira storye

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.