45 popolnoma neuporabnih znanstvenih dejstev

Simbol človeške glave z možgani modre barve
Foto: geralt iz Pixabay

Si vedel, da lahko nekateri pajki vidijo vse do Lune? In ko že govorimo o Luni, si vedel, da je Avstralija širša od nje? Znanstvena dejstva rada presenečajo in nas pustijo s povsem odprtimi usti. V prispevku smo zbrali 45 popolnoma neuporabnih znanstvenih dejstev, s katerimi si lahko popestriš vsakdan ali pogovor s prijatelji. Poznaš tudi ti kakšno neuporabno znanstveno dejstvo?

Neuporabna znanstvena dejstva iz živalskega kraljestva

 1. Drobni pajki skakači lahko vidijo Luno. To jim omogoča posebna zgradba oči.

  Pajk skakač na zelenem listu
  Foto: ROverhate iz Pixabay
 2. Približno petina vseh sesalcev je netopirjev.
 3. Dlaka polarnih medvedov je votla in deluje kot odličen toplotni izolator. Polarne medvede je posledično zelo težko zaznati s toplotno kamero.
 4. Eno samo leglo pasjih ali mačjih mladičev ima lahko več kot enega očeta.
 5. Nekatere vrste mravelj lahko prepoznajo svoj odsev v ogledalu, kar pomeni, da imajo določeno mero samozavedanja.
 6. Severni jeleni lahko vidijo ultravijolično svetlobo. S tem brez težav opazijo urin plenilcev in njihov glavni vir hrane, lišaje. Ti namreč absorbirajo ultravijolično svetlobo in s tem izstopajo iz okoliškega snega, ki ultravijolično svetlobo odbija.
 7. Tigri imajo na koži enak črtast vzorec kot na kožuhu.
 8. Pande in mačje pande, ki niso v bližnjem sorodstvu, so tekom evolucije ločeno razvile dodaten prst, ki deluje kot palec in jim pomaga pri hranjenju z bambusom.

  Oranžen sesalec mačji panda in bambusovi listi
  Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay
 9. Flamingi niso rožnati. Njihova »originalna« barva je bela, rožnati odtenki pa se posledica njihove prehrane, ki bazira na kozicah in algah.

Nora dejstva o tebi in o nas

 1. Več kot četrtino kosti v tvojem telesu se nahaja v stopalih.
 2. Izmed približno 100 milijard ljudi, ki so kadarkoli živeli na Zemlji, naj bi jih več kot polovica umrla zaradi malarije.
 3. Ob presaditvi ledvic bolniku najpogosteje pustijo njegove ledvice v telesu in zgolj vstavijo nove v področje medenice.
 4. S hrano zaužijemo drobne delce zlata, ki jih izločimo preko kože in las. Dojenčki imajo zaradi hranjenja z materinim mlekom v laseh več zlata od odraslih. Koncentracije zlata v njihovih laseh lahko presežejo dvakratnik povprečne koncentracije zlata v zemeljski skorji.
 5. Paradižnik ima približno 7.000 več genov od človeka.

  Zreli rdeči paradižniki na rastlini
  Foto: Kathas_Fotos iz Pixabay
 6. Če bi vzel vse žile: arterije, vene in kapilare ter jih zložil drugo za drugo, bi zagotovo umrl. No, poleg tega bi žile kar trikrat obkrožile Zemljo 😊.
 7. Če imaš dve nogi, imaš več nog od povprečnega človeka.
 8. Vse zlato, ki smo ga nakopali v zgodovini človeštva, bi lahko spravili v dobre tri olimpijske bazene standardne velikosti.
 9. Na vsakega živečega človeka pride približno 1,4 milijarde živečih žuželk.

O Zemlji in vesolju:

 1. Ljudje z Zemljine južne poloble vidijo Luno obrnjeno na glavo v primerjavi z opazovalci s severne poloble.
 2. Vsako minuto je na Zemlji več kot 2.000 neviht.
 3. V orbiti okoli Zemlje trenutno kroži okoli 6.000 satelitov. Od tega jih je kar 60 odstotkov nedelujočih in predstavljajo le vesoljski odpad.
 4. Tipičen oblak, ki v vse tri dimenzije meri en kilometer, tehta približno 500.000 kilogramov.
 5. V prihodnosti ne bomo več občutili plime in oseke, saj se Luna vsako leto od Zemlje oddalji za približno štiri centimetre. Čez 50 milijard let bo pristala na tirnici, kjer bo Zemljo obkrožila le vsakih 47 dni. A do takrat se bo Sonce že spremenilo v rdečo orjakinjo, ki bo scvrla Zemljo, zato naj te prvi problem ne skrbi preveč.

  Planet Zemlja na desni in Luna na levi
  Foto: qimono iz Pixabay
 6. Tropski deževni gozd imenujemo tudi pljuča planeta. A več kot polovica kisika, ki ga dihamo, v resnici nastane v oceanih. Za nastanek kisika je v največji meri odgovoren mikroskopski plankton.
 7. Havaji se vsako leto približajo Aljaski za 7, 5 centimetra. Približevanje poteka s približno enako hitrostjo kot rast nohtov na rokah.
 8. 99 odstotkov vseh vrst, ki so kadarkoli živele na Zemlji, so izumrle.
 9. Kreda je zgrajena iz ogrodij mikroskopskega planktona. Ko so pred milijoni let umrli, so njihova ogrodja potonila na dno in tvorila mulj. S časom se je ta pod vplivom zunanjih sil spremenil v kamnino, ki tvori kredo.

9 rekordnih dejstev o rekorderjih in rekordih

 1. Triprsti lenivec prespi 20 ur dnevno. A koale so še večje zaspanke, saj prespijo 22 ur na dan. Po drugi strani delfini sploh ne spijo, saj morajo zavestno uravnavati dihanje. Ta problem rešijo tako, da spijo le z eno polovico možganov naenkrat, medtem ko druga skrbi, da se ne zadušijo.
 2. Rogovje, s katerim se ponašajo srnjaki, jeleni in losi, je zgrajeno iz najhitreje rastočega tkiva pri sesalcih. Na dan lahko zraste za kar dva centimetra in pol.
 3. Najstarejša vrtnica na svetu je starejša od 1000 let. Posajena je bila v Nemčiji okoli leta 815.
 4. Bambus spada med najhitreje rastoče rastline na planetu. Nekatere vrste lahko zrastejo kar 910 milimetrov na dan. To pomeni, da za en milimeter potrebujejo približno 90 sekund in lahko s prostimi očmi opazuješ njihovo rast.
 5. Emuji so edine ptice, ki imajo mišice v mečih. Poleg tega ne morejo hoditi vzvratno (česar znanstveniki še niso uspeli pojasniti).

  Velika ptica emu s sivim perjem stoji na travniku
  Foto: christels iz Pixabay
 6. Med Avstralijo in Novo Zelandijo se skriva otok, ki je bolj visok kot širok. Imenuje se Bikova piramida in v premeru meri le 300 metrov. Njegov vrh se dviga 562 metrov nad morsko gladino.
 7. Na planetu Zemlja je več dreves, kot je zvezd v naši galaksiji.
 8. Morski psi so se na Zemlji pojavili pred drevesi, in sicer približno 100 milijonov let prej.
 9. S širino 4020 kilometrov je Avstralija širša od Lune, ki ima premer »le« 3476 kilometrov.

WTF kategorija s še bolj norimi dejstvi

 1. Milijon sekund je približno dva tedna, milijarda sekund pa kar 32 let.
 2. V skupini 23 ljudi je 50 odstotna verjetnost, da imata dva enak rojstni dan. To dejstvo ima celo svoje ime: rojstnodnevni paradoks.
 3. Iztrebki vombatov imajo obliko kocke.

  Sesalec sive barve
  Foto: PenelopePitstop iz Pixabay
 4. V eni sami čajni žlički vode je več vodikovih atomov, kot je žličk vode v vseh Zemljinih oceanih skupaj. Če bi vse vodne molekule iz ene čajne žličke vode razporedil v vrsto drugo za drugo, bi ta v dolžino merila približno 50 milijard kilometrov. To je 10-kratna velikost našega osončja.
 5. Onomatofobija je ime strahu pred imeni.
 6. Metulji v Amazonskem deževnem gozdu pijejo želvje solze.
 7. Bele peščene plaže nastanejo iz iztrebkov rib papagajevk. Te se hranijo s koščki ogrodij koral. Česar ne uspejo prebaviti, izločijo, kar ustvari lep bel pesek.
 8. Hobotnice imajo tri srca, devet možganov in modro kri. Njihovi možgani so razdeljeni v centralne možgane in osem velikih živčnih skupkov, ki so zadolženi za gibanje posameznih lovk.

  Hobotnica rjave barve
  Foto: edmondlafoto iz Pixabay
 9. Velike piramide v Gizi in mamuti so sočasno obstajali skoraj 1.000 let.

Novinar

VIRTom Carroll
Prejšnji članekPrihaja novi podkast Hidea Kojime
Naslednji članekZakaj obstajajo komarji?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.