Arheologi odkrili velikanske artefakte na redkem najdišču iz ledene dobe

Archeological tools, Archeologist working on site, hand and tool.
Foto: keni1 iz iStock

Raziskovalci Inštituta za arheologijo UCL so odkrili nekaj največjih zgodnje prazgodovinskih kamnitih orodij v Veliki Britaniji. Kaj razkrivajo odkriti velikanski artefakti, ki so bili zakopani v sedimentih iz ledene dobe?

Odkritje 800 kamniti artefaktov, ki so stari več kot 300 tisoč let

Izkopavanja, ki so potekala v Kentu in so bila naročena pred razvojem šole Maritime Academy School v Frindsburyju, so razkrila prazgodovinske artefakte v globokih ledenodobnih sedimentih, ohranjenih na pobočju hriba nad dolino Medway.

Raziskovalci z UCL Archaeology South-East so odkrili 800 kamnitih artefaktov, ki naj bi bili stari več kot 300.000 let in so bili zakopani v sedimentih, ki so zapolnili vrtačo in starodavni rečni kanal, je opisano v njihovi raziskavi, objavljeni v reviji Internet Archaeology.

Med odkritimi artefakti sta bila dva izjemno velika kremenova noža, ki so ju opisali kot orjaška ročna noža. Ročni noži so kamniti artefakti, ki so bili na obeh straneh odlomljeni ali nažagani, da so dobili simetrično obliko z dolgim rezalnim robom. Raziskovalci menijo, da se je ta vrsta orodja običajno držala v roki in se je morda uporabljala za klanje živali in rezanje mesa. Dve največji ročni sekiri, najdeni na najdišču Maritime, imata značilno obliko z dolgo in fino obdelano konico ter veliko debelejšo osnovo.

odkriti velikanski artefakti
Foto: University College London

Višja arheologinja Letty Ingrey z Inštituta za arheologijo UCL je povedala: »Ta orodja označujemo kot velikane, če so dolga več kot 22 centimetrov, mi pa imamo dve v tem razponu velikosti. Največje orodje, ki meri 29 centimetrov in pol, je eno najdaljših, kar so jih kdaj koli našli v Veliki Britaniji.

Takšne orjaške ročne sekire so običajno najdene v regijah Temze in Medwaya in izvirajo izpred več kot 300.000 let. Te ročne sekire so tako velike, da si je težko predstavljati, kako so jih lahko zlahka držali in uporabljali. Morda so opravljale manj praktično ali bolj simbolično funkcijo kot druga orodja, ki so bila jasen dokaz moči in spretnosti. Čeprav za zdaj še ne vemo, zakaj so izdelovali tako velika orodja in katera vrsta zgodnjega človeka jih je izdelovala, to najdišče ponuja priložnost, da odgovorimo na ta vznemirljiva vprašanja.«

Najdišče je iz zgodnje prazgodovine

Najdišče naj bi sodilo v obdobje zgodnje prazgodovine Velike Britanije, ko so se začeli pojavljati neandertalci in njihove kulture, ki so si morda celo delili pokrajino z drugimi vrstami zgodnjih ljudi. Dolina Medway je bila v tem času divja pokrajina gozdnatih hribov in rečnih dolin, kjer so živeli jelenjad in konji, pa tudi manj znani sesalci, kot sta zdaj že izumrla slon in lev z ravnim kljunom.

Čeprav so bile arheološke najdbe te starosti, vključno s še enim spektakularnim velikanskim ročnim sekalnikom, v dolini Medway najdene že prej, so bile prvič najdene v okviru obsežnih izkopavanj, kar ponuja priložnost za boljši vpogled v življenje njihovih izdelovalcev.

Dr. Matt Pope z Inštituta za arheologijo UCL je povedal: »Izkopavanja na Pomorski akademiji so nam dala izjemno dragoceno priložnost, da preučimo, kako se je celotna pokrajina ledene dobe razvijala pred več kot četrt milijona let. Program znanstvenih analiz, v katerih bodo sodelovali strokovnjaki z UCL in drugih ustanov v Združenem kraljestvu, nam bo zdaj pomagal razumeti, zakaj je bilo najdišče pomembno za starodavne ljudi in kako so jim kamniti artefakti, vključno z velikanskimi ročnimi sekirami, pomagali prilagoditi se izzivom okolja ledene dobe.«

Najdba velikanskih artefaktov, ki so stari več kot 300 tisoč let
Najdba velikanskih artefaktov, ki so stari več kot 300 tisoč let Foto: on ud

To ni bila edina pomembna najdba z najdišča

Višji arheolog Giles Dawkes z Inštituta za arheologijo UCL vodi delo na drugi pomembni najdbi z najdišča – rimskem pokopališču, ki je bilo najdeno vsaj četrt milijona let pozneje od ledene dobe. Ljudje, ki so bili tu pokopani med prvim in četrtim stoletjem našega štetja, bi lahko bili prebivalci domnevne bližnje vile, ki je morda ležala približno 850 metrov južneje.

Ekipa je našla ostanke 25 oseb, od katerih jih je bilo 13 upepeljenih. Pri devetih pokopanih posameznikih so našli blago ali osebne predmete, vključno z zapestnicami, štirje pa so bili pokopani v lesenih krstah. Zbirke keramike in živalskih kosti, ki so jih našli v bližini, se verjetno nanašajo na rituale pogostitve v času pokopa. Čeprav so bile rimske stavbe in strukture obsežno izkopane, so bila pokopališča v preteklosti manj v središču pozornosti arheologov, odkritje tega najdišča pa ponuja potencialno nov vpogled v pogrebne običaje in tradicije Rimljanov, ki so živeli v vili, in tistih v bližnjem mestu Rochester.

Jody Murphy, direktorica za izobraževanje pri akademskem skladu Thinking Schools, je dejala: »V Pomorski akademiji in akademijskem skladu Thinking Schools Academy Trust se počutimo zelo srečni, da smo lahko del tega fenomenalnega odkritja. Zelo smo ponosni na svojo povezanost z lokalno skupnostjo in regijo, saj je velik del naše šolske identitete povezan z zgodovino Medwaya. Veselimo se, da bomo izkoristili to edinstveno priložnost in naše mlade poučili o teh najdbah ter tako ustvarili trajno zapuščino za tiste, ki so prišli pred nami.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekSlovenija se lahko pohvali s prvim resničnim gozdnim pobegom na svetu
Naslednji članekV filmu Barbie igra tudi Slovenka! Še en razlog več, da si ogledaš težko pričakovan film

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.