Astrobotic zmagal na Nasinem natečaju

lunarni pristajalnik
Lunarni pristajalnik podjetja Astrobotic. Foto: Astrobotic Technology

Podjetje Astrobotic, ki razvija pristajalnike in druge lunarne tehnologije, je pridobilo sredstva agencije NASA za polet majhnega roverja na prihodnji misiji, da bi preizkusilo njegovo sposobnost preživetja lunarne noči.

CubeRover na prihodnjem Astroboticovem landerju

Podjetje s sedežem v Pittsburghu je 24. avgusta objavilo, da je prek programa agencije SBIR (Small Business Innovative Research) pridobilo sredstva Nase za polet svojega vesoljskega plovila CubeRover na prihodnjem Astroboticovem landerju. Ta misija bo preizkusila sposobnost majhnega roverja, da preživi dvotedensko lunarno noč.

»Za preživetje lunarne noči si prizadevamo že več let. Ta misija začenja novo obdobje komercialnega vesolja, v katerem lahko znanstveni instrumenti preživijo mesece ali celo leta na površju lune, kar prinaša bistveno večjo donosnost naložbe,« je v izjavi povedal Mike Provenzano, direktor sistemov za lunarno površje pri podjetju Astrobotic.

Večina začetnih komercialnih misij pristajalnih modulov računa na delovanje le en lunarni dan zaradi pomanjkanja energije in zmožnosti ohranjanja toplote ključnih sistemov v daljši noči, ko se temperature lahko spustijo do -200 stopinj Celzija. Znanstveniki pa računajo, da bodo poznejše misije sposobne preživeti lunarno noč in delovati več mesecev.

CubeRover bo prav tako lahko komuniciral z luninimi relejnimi sateliti in ne prek pristajalnega modula. To lahko poveča domet roverja, saj mu za vzdrževanje komunikacij ni treba ostati v vidnem polju pristajalnega modula.

CubeRover
CubeRover
Foto: https://www.astrobotic.com/lunar-delivery/rovers/cuberover/

Ena od šestih nagrad Nase

Podjetje Astrobotic je povedalo, da pogodba SBIR, znana kot dodelitev zaporedne faze 2, zajema razvoj plovila CubeRover in prihodnjo možnost komercialnega poleta. Astrobotic ni razkril vrednosti nagrade, vendar je to ena od šestih nagrad zaporedne faze 2, ki jih je NASA objavila 18. avgusta za delo na lunarnih tehnologijah ter zračnih plovilih brez posadke in majhnih satelitih. V izjavi agencije je navedeno, da je skupna vrednost šestih nagrad, katerih namen je spodbuditi hiter napredek za predstavitev in uporabo tehnologije v Nasi, skoraj 27 milijonov dolarjev.

Tiskovni predstavnik podjetja Astrobotic je dejal, da bo nagrada omogočila, da bo CubeRover letel na prihodnji misiji Astroboticovega pristajalnega modula že leta 2025. Podjetje ima trenutno sklenjeni pogodbi za dve misiji pristajalnega modula, obe v okviru Nasinega programa CLPS (Commercial Lunar Payload Services). Pristajalni modul Peregrine bo predvidoma izstreljen že konec letošnjega leta v okviru prve misije United Launch Alliance Vulcan Centaur. Pristajalni modul Griffin, ki bo nosil velik Nasin rover, imenovan VIPER, naj bi se izstrelil konec leta 2024.

nasa, usa, kennedy space center
Skupna vrednost šestih Nasinih nagrad je skoraj 27 milijonov dolarjev.
Foto: ahundt iz Pixabay

Zmogljivost enega kilograma koristnega tovora

Astrobotic ima na plovilu CubeRover, ki ga komercialno ponuja, zmogljivost enega kilograma koristnega tovora. »Ugotavljamo, da nam je ta zmogljivost odprla več novih vrat, na splošno pa je veliko navdušenja nad poletom na tej misiji,« je v izjavi povedal Dan Hendrickson, podpredsednik za poslovni razvoj podjetja Astrobotic.

CubeRover
CubeRover ima zmogljivost enega kilograma koristnega tovora. Foto: Astrobotic Technology
VIRSpaceNews
Prejšnji članekKaj smo videli na letošnjem FeKK-u?
Naslednji članekKjer je konoplja legalna, jo uporabljajo več

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.