Kjer je konoplja legalna, jo uporabljajo več

Črna tabla z napisom: Yes, we have cannabis
Foto: Erik Mclean iz Pexels

Izsledki nove raziskave, objavljene v znanstveni reviji Addiction, kažejo na povečano uporabo konoplje v državah, kjer je njena uporaba legalizirana. Razlika v pogostosti njene uporabe znaša kar 24 odstotkov. Rezultati raziskave so pomembni, ker je v zadnjih letih v Ameriki opazen trend naraščanja uporabe konoplje. Njena uporaba je vse pogostejša tudi v odrasli dobi, kjer so v preteklosti posamezniki običajno prenehali oziroma zmanjšali uporabo te substance.

Uporaba konoplje je zrasla tam, kjer je ta legalna

V raziskavi je sodelovalo 3.400 odraslih dvojčkov, kjer je v vsakem paru en izmed dvojčkov živel v Koloradu, drug pa v Minnesoti. Leta 2014 je namreč Kolorado postala ena izmed prvih zveznih držav, kjer so legalizirali uporabo marihuane. V Minnesoti je njena uporaba še danes prepovedana. Sodelujoče so vprašali, kako pogosto so uporabljali marihuano pred in po letu 2014.

Pred letom 2014 je bila pogostost uporabe v zveznih državah približno enaka. Po letu 2014 pa so prebivalci zveznih držav, kjer je bila konoplja legalizirana, 24 odstotkov pogosteje posegli po marihuani. Ko so neposredno primerjali zgolj enojajčne dvojčke, ki so živeli v različnih zveznih državah, je razlika znašala 20 odstotkov. Primerjava dvojčkov je precej zanesljiv dokaz, saj si dvojčki delijo gene, najpogosteje pa tudi podoben socialno-ekonomski status. S tem se vpliv drugih spremenljivk močno zmanjša in raziskovalci iz tega lahko sklepajo, da je legalizacija konoplje resničen vzrok za razliko v njeni uporabi. Raziskava je tudi prva, ki je s primerjavo dvojčkov iskala povezavo med legalizacijo marihuane in pogostostjo njene uporabe.

Odrasli pogosteje uporabljajo konopljo kot najstniki

Danes že več kot 141 milijonov Američanov živi v zvezni državi, kjer uporaba marihuane ni prepovedana. Hkrati njena uporaba med mladimi starimi 19 do 30 let še nikoli ni bila tako visoka. Kar 43 odstotkov je potrdilo uporabo konoplje v zadnjem letu, 29 odstotkov pa v zadnjem mesecu. Kar je še bolj presenetljivo, je pogostejša uporaba konoplje med odraslimi kot med najstniki. Običajno je bilo namreč pričakovano zmanjšanje njene uporabe ob prehodu v odraslo dobo, ko posamezniki sprejmejo nove družbene vloge, si ustvarijo družino in začnejo opravljati redno službo.

Ženska si pripravlja marihuano za kajenje
Foto: Thought Catalog iz Unsplash

Avtorji raziskave sklepajo, da legalizacija najverjetneje ni vplivala na posameznike, ki konoplje nikoli niso poskusili. Bolj verjetno kot spodbujanje novih navad se zdi, da z legalizacijo posamezniki, ki že občasno uporabljajo konopljo, lažje in pogosteje pridejo v stik s to substanco. Povečanje uporabe konoplje tudi ne pomeni neposredno le negativnih posledic. V drugih analizah so namreč ugotovili, da pogosto povečanje uporabe ne pomeni nujno tudi povečanja pogostosti problemov.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekAstrobotic zmagal na Nasinem natečaju
Naslednji članekDenarna pomoč študentskim družinam v letu 2022/23

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.