Astronavti se po rekordnem času v vesolju vračajo domov

Astronavti postavili rekorden čas bivanja v vesolju
Astronavti postavili rekorden čas bivanja v vesolju Foto: WikiImages iz Pixabay

Američan in dva Rusa se po skoraj letu na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) končno vračajo domov. Tam so zaradi poškodbe vesoljskega plovila preživeli šest mesecev več, kot je bilo načrtovano. Prispeli so 21. septembra 2022 a je udarec meteorja tri mesece po prihodu poškodoval njihovo vesoljsko plovilo Soyuz MS-22. Zaenkrat velja, da bodo ISS zapustili 27. septembra.

Soyuz MS-23 namesto Soyuz MS-22

Rešilo jih bo rusko vesoljsko plovilo Soyuz MS-23, ki je na ISS prispelo že februarja in astronavtom priskrbela 430 kilogramov surovin. 11. avgusta je uspešno izvedlo enega izmed dveh testnih manevrov v vesolju. Astronavti bodo pristali v Kazahstanu, a točna lokacija in čas pristanka zaenkrat še nista znana.

Američan in dva Rusa se po skoraj letu na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) končno vračajo domov
Američan in dva Rusa se po skoraj letu na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) končno vračajo domov Foto: dima_zel iz iStock

Poškodba Soyuz MS-22 naj bi bila posledica trka z mikrometeoritom. Ta naj bi povzročil luknjo, skozi katero je uhajalo hladilno sredstvo. To pomeni, da med potjo domov ne bi bilo mogoče zagotavljati stabilne temperature za astronavte.

Nov rekord za Američana

Dodatnih šest mesecev, ki jih bo ameriški astronavt, Frank Rubio preživel v vesolju, pomeni tudi nov rekord. Sicer »le« ameriški nacionalni rekord za najdaljši čas bivanja v vesolju, a vendar. Zaenkrat je nosilec rekorda Mark Vande Hei, ki je na ISS v letih 2020 in 2021 preživel 355 zaporednih dni. Z njim sta bila tudi kozmonavta Anton Shkaplerov in Pyotr Dubrov, ki sta postavila ruski rekord za najdaljše bivanje na ISS. Tudi ta rekord bosta tako podrla »ujeta« ruska kozmonavta Dmitry Petelin in Sergey Prokopyev. Svetovni rekord za najdaljše nepretrgano bivanje v vesolju pa še vedno pripada nedavno preminulemu kozmonavtu Valery-ju Polyakovu. Ta je na vesoljski postaji Mir preživel kar 437 dni!

VIRThe National
Prejšnji članekIzračunaj svoj bazalni metabolizem na več načinov
Naslednji članekV Ljubljani nova neprofitna stanovanja: Kdo bi si mislil, da bo to nova lokacija!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.