Astronomi ujeli misteriozni radijski signal iz Proxime Centauri

Betelgeuse star against starry sky artistic vision, elements of this image furnished by NASA
Foto: dzika_mrowka iz iStock

Astronomi, ki lovijo radijske signale tujih civilizacij, so zaznali »interesanten signal« iz smeri Proxime Centauri, poroča časopis The Guardian. Proxima je najbližji zvezdni sistem našemu osončju.

Raziskovalci še vedno pripravljajo prispevek o odkritju, podatki pa po poročanju The Guardiana, še niso bili javno objavljeni. Toda signal naj bi bil ozek žarek 980 MHz radijskih valov, zaznanih aprila in maja 2019 na teleskopu Parkes v Avstraliji. Teleskop Parkes je del 100 milijonov dolarjev vrednega projekta Breakthrough Listen za lov na radijske signale iz tehnoloških virov zunaj sončnega sistema.

Zanimiv radijski val na frekvenci 980 MHz

980 MHz signal se je pojavil enkrat in ni bil nikoli več zaznan. Ta frekvenca je pomembna, saj, kot poudarja Scientific American, v tem pasu radijskih valov običajno primanjkuje signalov iz umetnih plovil in satelitov, človeške izdelave.

Breakthrough Listen ves čas zazna nenavadne radijske signale – med zemeljskimi viri, sončnim naravnim radijskim izhodom in naravnimi viri zunaj sončnega sistema. Tam zunaj je veliko radijskih valov. Toda zdi se, da je ta signal prišel neposredno iz sistema Proxima Centauri, le 4,2 svetlobnih let od Zemlje.

Še bolj zanimivo: signal naj bi se med opazovanjem nekoliko premaknil na način, ki je bil podoben premiku gibanja planeta. Proxima Centauri ima en znan skalnat svet, ki je za 17 % večji od Zemlje, in enega znanega plinskega velikana.

Guardian je citiral neimenovani vir z očitnim dostopom do podatkov o tem signalu, ki pravi: »To je prvi resni kandidat za komunikacijo z vesoljci od Wow! Signala«, slavnega radijskega signala, zaznanega leta 1977, ki je bil tudi podoben tehničnem zapisu. Toda Guardian je opozoril, da ima ta signal »verjetno tudi vsakdanji izvor«. Takšni bolj vsakdanji viri vključujejo komet ali njegov vodikov oblak, kar bi lahko tudi pojasnilo Wow! Signal.

BLC1

Sofija Sheikh iz Penn State University, ki je vodila analizo signala za Breakthrough Listen, je izrazila svoje navdušenje nad odkritjem: »To je najbolj vznemirljiv signal, ki smo ga našli v projektu Breakthrough Listen, ker še nikoli nismo imeli signala s tolikšnim preskokom naših filtrov,« je Sheikh povedala za Scientific American in dodala, da se signal zdaj imenuje Breakthrough Listen Candidate 1 ali BLC1.

Izziv pri iskanju tujih komunikacij je, da nihče ne ve, kako bi lahko tuje civilizacije komunicirale in nihče ne pozna vseh potencialnih naravnih virov radijskih valov v vesolju. Ko torej prispejo signali, ki se zdijo celo verjetno tehnološki in nimajo preprostih naravnih razlag, je velika skušnjava, da pomislimo na vesoljce. Zaenkrat noben podatek o tem signalu ni javen in verjetno tudi, ko bo postal javen, ne bo nobenih dokončnih odgovorov. To se je konec koncev zgodilo tudi z Wow! Signalom.

VIRScience Alert
Prejšnji članekPrihaja ponatis Harry Potter franšize!
Naslednji članekHuawei MatePad vas bo rešil študijskih zagat

1 komentar

  1. Ob tak kužavem signavu, bi čvavek djav, da nimajo ki krajtvihov za sadit. Antvedar a pa kr zagvišno niso tak, kakar čvavek-demografsko obvagovtni za zemvo. Po vseh znanih činitevjih bi kazavo ano tretjino vseh frekvenc ukinat, pa dov z Marsa ejat. Bo čudno h nucu za tu, da bomo anozvožnejše novine zastupvi. Sivc.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.